Erre a meglepő dologra is használhatjuk a szódabikarbónát

A szódabikarbónát számtalan módon bevetjük a konyhai ügyködéseink során, például tisztítjuk vele az edényeket, a tűzhelyet, levegőssé varázsoljuk a piskótát, és folytathatnánk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a zöldség vagy gyümölcs mosásakor is hasznát vehetjük.

Bizonyára nem kell kihangsúlyoznunk, hogy az élelmiszer-áruházakban vásárolt zöldséget és gyümölcsöt kiemelten fontos megtisztítani, mielőtt elfogyasztanánk. Azon kívül, hogy mások összevissza fogdoshatták az általunk megvásárolt terméket, nagyobb veszélyeket rejtenek a külföldről importált zöldségek és gyümölcsök, amiket gyakran különböző anyagokkal, vegyszerekkel kezelnek. Sajnos az esetek jelentős részében a hideg vagy langyos vizes öblítés nem elegendő ahhoz, hogy a növényvédő szereket maradéktalanul eltávolítsuk a héjról. Ám a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó, takarításhoz használt tisztítószereket sem vethetjük be biztonságosan.

A szódabikarbóna lúgos hatása jól jön az olajos szennyeződések és a viaszos bevonat eltávolításakor. Kétféleképpen is használhatjuk. Por formájában alkalmas lehet például a burgonya vagy a cékla gumóinak megsikálására. De használhatjuk bármilyen zöldség vagy gyümölcs megtisztításakor, ha úgy látjuk, hogy az öblítésnél hatékonyabb tisztítást követel meg az adott élelmiszer. A súrolás után folyó vízzel is mossuk le a zöldséget és gyümölcsöt, majd papírtörlővel töröljük szárazra.

A másik bevethető metódus, hogy a szódabikarbónát hideg vagy még jobb, ha langyos vízben feloldjuk, és ebben mossuk meg alaposan az elfogyasztandó ételt. Azután jöhet a folyó vizes öblítés, végül a papírtörlős szárítás.

Elolvasom a cikket