Így hat az óraátállítás az egészségre

Hétvégén vissza kell állítani az óráinkat, véget ér a nyári időszámítás. Bár technikailag ez plusz egy óra alvást jelent, a belső óránknak – más néven a cirkadián ritmusunknak – az átállás egyáltalán nem egyszerű.

Valójában a testünk órájának évente kétszeri szinkronizálása az idővel megnövekedett egészségügyi kockázatokat jelent. Testünk minden sejtje ugyanis nyomon követi az időt, és a napi szokások megváltoztatása stresszt válthat ki az agyunkban, ami alvászavart, tájékozódási zavart és memóriazavart okozhat; nehézségekhez vezethet a tanulásban, a szociális interakciókban és az általános kognitív funkciókban.

A normál időszámításra való visszatéréssel az a gond, hogy amikor végzünk a munkával, kijövünk az iskolából, edzőteremből, már sötét van. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet tudunk a természetes napfényben lenni, ami csökkenti a szervezetünk által termelt D-vitamin mennyiségét. Az alacsony D-vitamin szint okozhat rossz hangulatot, depressziót, fáradtságot, izom- és csontfájdalmat. Megnő az alvászavarok kialakulásának kockázata is, amelyek szintén növelhetik a mentális betegségek kockázatát. Egy óra esti fény elvesztése ebben az időszakban elősegíti a szezonális depresszió kialakulását.

A napfény hiánya két fontos hormon termelődését gátolja: az alvást kiváltó melatoninét és a boldogsághormonként is ismert szerotoninét. Így az őszi óraátállítás utáni napokban nagyobb valószínűséggel leszünk rosszkedvűek és fáradtak. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a kórházak 11 százalékkal több depressziós beteget kezeltek a téli időszámításra való átállás után. Jó hír viszont, hogy az óraátállítást követő napokban a helyzet egyre jobb lesz.

Tippek az átállás megkönnyítésére:

  • Próbáljunk este a szokott időben lefeküdni, ne gondoljuk azt 9 órakor, hogy „valójában már 10 óra van”!
  • Ha korábban ébredünk, próbáljuk hasznosan tölteni az időt: például pihenjünk, készüljünk fel a napra, vagy tornázzunk, mozgassuk át a testünket!
  • Készítsünk egészséges reggelit, hogy elegendő energiát biztosítsunk a szervezetünknek.
  • Sétáljunk sokat a napfényben! A napfény és a testmozgás segít helyreállítani a belső óránkat.

Elolvasom a cikket