Így lehet minimalizálni az ajakráncokat a bőrgyógyászok szerint

Noha teljesen természetes az ajakvonalak megjelenése, egyesek szeretnék minimalizálni ezeknek a ráncoknak a megjelenését, akár öregedésgátló bőrápoló termékek, injekciós kezelések és egyéb megelőző gyakorlatok révén – vagy mindhárom kombinációjával. De milyen kezelési lehetőségek a legjobbak az ajakráncok csökkentésére? Lássunk pár tippet, melyet bőrgyógyászok osztottak meg a ráncok minimalizálására.

Mi okozza az ajakráncokat?

Az ajakvonalak az izomösszehúzódásból és a krónikus napsugárzásból erednek, ami lebontja a bőr kollagénjét, ezáltal a bőr lazaságát okozza. Jayne Bird bőrgyógyász szerint az ajakráncok javításának célja az izommozgások enyhén gyengítése/minimalizálása, valamint a kollagéntermelés elősegítése a bőr lazaságának javítása érdekében.

Megelőzhetőek az ajakráncok?

Noha az elkerülendő tényezőknek hosszú listája van, az ajakvonalak kialakulásának, megelőzésének legegyszerűbb módjai a következők: Ne dohányozzon, maradjon hidratált, és igyon vizet, hidratálja az ajkakat hidratáló termékekkel, például ajakbalzsamokkal és maszkokkal, és mindig alkalmazzon SPF-et.

Meg lehet szabadulni végleg az ajakráncoktól?

Tekintettel arra, hogy ajkaink folyamatosan mozognak egész nap (és éjszaka), az ajakráncok

bizonyos mértékig elkerülhetetlenek, és nem távolíthatók el véglegesen. A megfelelő termékekkel, kezelésekkel és gondozással azonban jelentősen csökkentheti ezeket.

Hogyan minimalizáljuk az ajakvonalakat

1. Tartsa hidratáltan ajkait

Dr. Bird megerősíti, hogy az alapok valóban működnek, amikor az ajakvonalak kezeléséről van szó. „Tartsa hidratáltan azokat az ajkakat!” – mondja. Bármilyen ajaktápláló terméket ajánl, amely enyhíti a szárazságot, és megnyugtatja az ajkakat azáltal, hogy elzárja őket a nedvességtől.

2. Használjon ajakspecifikus retinolt

„Ne kezdje el a vényköteles retinoidokat a száj közelében alkalmazni. Óvatosnak kell lennie az irritációval, ezért a formulát az ajak területére kell elkészíteni. Eredmény nem lesz egyik napról a másikra, de folyamatos használat mellett segít megelőzni az [ajakvonalakat] .”

Az ajakretinoidok nemcsak csökkentik az ajakráncokat, hanem puhává és telt megjelenésűvé is teszik az ajkakat, valamint csökkentik a kisebb, sötét foltok megjelenését.

3. Védje ajkait a naptól

Azadeh Shirazi bőrgyógyász szerint kulcsfontosságú az SPF-et tartalmazó ajakbalzsam használata. „Az ajkak védelme a napfénytől a legfontosabb, mivel az UV-sugarak lebontják a kollagénünket” – magyarázza Dr. Shirazi.

Az ajkak az egyik legfontosabb terület, amelyet az emberek gyakran elfelejtenek védeni, és eltekintve a napfény által okozott károk nyilvánvaló veszélyétől, az ajkakon a finom vonalak és ráncok nagyobb valószínűséggel alakulnak ki korábban, mint az SPF nélküli arc többi részén.

4. Foglaljon lézeres kezelést

A lézerek sokoldalúak, a finom vonalaktól az aknés hegekig mindent kezelnek. Csak logikus, hogy az ajakvonalak részei ennek a hosszú listának. Számos lézertípus létezik, ezek közül az egyik az ablatív lézer. Az ablatív lézerek károsítják a bőrt, mely után serkentik a sebgyógyulást és ezzel együtt a kollagéntermelést.

Ez az eljárás gyors eredményeket produkál, ami sokak számára előnyt jelent, ha szeretné megszüntetni a meglévő ajakráncokat. Azonban a gyógyulási ideje hosszabb, akár két hétig is kipirosodik.

5. Kerülje a szívószálból való ivást

A legtöbb vonalat és ráncot az izommozgás okozza. Tehát minél inkább mozgatja a száját olyan pozíciókba, amelyek az ajkak vonalát idézik elő – gondoljunk csak a szívószálból való ivásra –, annál valószínűbb, hogy ajakvonalak alakulnak ki.

Elolvasom a cikket