Kiderült, hányszor kellene pisilnünk egy nap

Az, hogy napi hány pisilés normális, személyenként eltérhet, de vannak általános normák, amelyek segíthetnek a tájékozódásban.

Dr. Courtenay Moore urológus elmondta, hogy általában a napi hat-nyolc alkalommal történő vizelés tekinthető normálisnak. Attól függ, mennyi folyadékot fogyasztunk, és az milyen típusú. „Ha sok vizet iszunk, valószínűleg gyakrabban kell pisilnünk” – magyarázza.

A víz mellett más italok is befolyásolhatják a vizelés gyakoriságát. Az alkohol és a koffeintartalmú italok, mint a kávé vagy a tea, vízhajtó hatással bírnak, ami növelheti a vizelési ingert.

Ha naponta több mint nyolcszor megy valaki mosdóba, vagy ha éjszaka gyakran vizelési ingerre ébred, az már polyuria (gyakori vizelés inger) lehet. Ez különböző betegségeket jelezhet, például cukorbetegséget, hólyagproblémákat vagy akár túlzott folyadékbevitelt is. A gyakori vizelés hátterében fertőzések is állhatnak, például húgyúti fertőzés, amely irritálja a húgyhólyagot, és így gyakori vizeletürítést okoz.

Ha kevés a vizeletünk, az is problémás lehet. Ha naponta csak kétszer vagy háromszor pisilünk, az kiszáradást jelezhet. „Amikor kevesebbet pisilsz, az annak a jele, hogy a szervezet nem kap elegendő folyadékot” – mondja Dr. Moore. Ez növeli a húgyúti fertőzések és a vesekövek kialakulásának kockázatát is.

Bár a vizelési szokások személyenként eltérnek, fontos, hogy figyeljünk a változásokra. Ha a normálisnál gyakrabban vagy ritkábban kell pisilnünk, és ez már zavarja a mindennapokat, érdemes szakemberhez fordulni.

Elolvasom a cikket