Közös hadgyakorlatot kezdett Japán és az Egyesült Államok

MH/MTI
2024. október 23. szerda. 20:36

Az Éles kard (Keen Sword) kódnevű gyakorlaton 45 ezer japán és amerikai katona, 40 hajó és 370 repülőgép, valamint az ausztrál és kanadai erők tagjai vesznek részt – közölte az amerikai egyesített vezérkar főnöke, Charles Q. Brown tábornok.

A kétévente megrendezett gyakorlat ezúttal november 1-jéig zajlik Japán-szerte, beleértve a japán és amerikai katonai bázisokat is.

Josida Josihide tábornok, a japán haderőnemek egyesített vezérkari főnöke kijelentette: „Erős a sürgősség érzése, mivel nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy egy, az ukrajnaihoz hasonló súlyos válság országunk közelében következzen be”.

Hozzátette: „Eltökéltek vagyunk abban, hogy megakadályozzuk egy ilyen helyzet kialakulását”.

Sajtótájékoztatóján egyben hangsúlyozta, hogy az amerikai–japán szövetség elengedhetetlen a regionális stabilitás szempontjából. „Az Éles Kard (hadgyakorlat) lehetővé teszi számunkra, hogy megőrizzük előnyünket azokkal szemben, akik alá akarják ásni a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – vélekedett Steve Koehler admirális, a csendes-óceáni amerikai flotta parancsnoka.

A gyakorlatok részeként az Osprey típusú billenőrotoros légi járművek először repülnek a Tajvanhoz legközelebb eső japán szigetre, Jonagunira egy „evakuálási” gyakorlat keretében – mondta az AFP francia hírügynökségnek a japán önvédelmi erők szóvivője.

Hozzátette, hogy ez a művelet a lakosok és turisták evakuálására szolgál „természeti katasztrófa esetén”.

Japán új miniszterelnöke, Isiba Sigeru október elején, első általános politikai beszédében azt mondta, hogy „a mai Ukrajna a holnapi Kelet-Ázsia előfutára lehet”.

Elolvasom a cikket