Libanon az összeomlás szélén áll Berlin szerint

MH/MTI
2024. október 23. szerda. 13:59
Frissítve: 2024. október 23. 14:04

Szólt arról is, hogy „az ENSZ békefenntartói ellen irányuló bármilyen szándékos támadás (…) a nemzetközi humanitárius jog megsértését” jelenti. A Libanon déli részén állomásozó ideiglenes ENSZ-misszió (UNIFIL) azzal vádolta meg a Hezbollah síita szervezet ellen hadműveleteket folytató izraeli csapatokat, hogy „ismételten” és „szándékosan” az ő állásaikat is lőtték.

Baerbock hangoztatta: „Az ENSZ-békefenntartók védelmének kötelezettsége a konfliktusban részt vevő valamennyi félre vonatkozik.”

Hozzátette: „Az UNIFIL katonái teljes támogatásunkat élvezik. Szükség van rájuk a konfliktus politikai megoldásának megtalálásához.” Berlin hétfőn sürgette az izraeli kormányt, hogy „tisztázzon minden olyan incidenst”, amely az UNIFIL-t érinti, és felszólította, hogy derítsen fényt egy megfigyelőtorony és egy kerítés lerombolására Dél-Libanonban, a Hezbollah erősségének számító területen, ahol Izrael légi bombázásokat és szárazföldi offenzívát folytat.

A misszióra nehezedő „nyomás” ellenére az UNIFIL – amelynek tízezer békefenntartója van – azt közölte, hogy továbbra is „figyelemmel kíséri és jelentést tesz” az Izrael és Libanon közötti határon kialakult helyzetről.

Az ENSZ-misszió a napokban a dél-libanoni városokat és falvakat ért „hatalmas pusztításra” figyelmeztetett.

Elolvasom a cikket