A D-vitamin hiánya sok betegség okozója

Az angolkór főbb tünetei

Az angolkór jellegzetes csonttünetekkel és általános tünetekkel jellemezhető.

Csonttünetek

A csonttünetek közé tartozik a

  • tág kutacs, melynek szélei felpuhultak, és záródása későn, csak kétéves kor után következik be;
  • homlokdudorok a tarkótáji elvékonyodott koponyacsontokkal együtt négyszögletes koponyaformát öltenek (caput quadratum);
  • kései vagy elhúzódó fogzás, illetve gyakori a fogszuvasodás;
  • csöves csontokhoz tartozó porcok burjánzása következtében a csuklón ún. „rachitises karperec” kialakulása;
  • bordaporcok szemmel láthatóan kidudorodnak és gyöngyfüzérhez hasonlító alakzatot öltenek („rachitises olvasó”);
  • hosszú csöves csontok elhajlása miatt a végtagok meggörbülése, továbbá gerincferdülés (scoliosis) és a gerincen púp kialakulása;
  • szegycsont besüppedése (tölcsérmell) vagy elődomborodása (tyúkmell);
  • mellkason a VIII–IX. borda magasságában behúzódás (Harrison-barázda), ami miatt a mellkas harang alakzatot ölt.

Általános tünetek

Az angolkór általános tünetei:

  • fejlődés és növekedés elmaradása,
  • izomgyengeség és izomfájdalom,
  • lábfájás és csontfájdalom,
  • szegycsont és a sípcsont nyomásérzékenysége,
  • pókhas,
  • fertőzésekre való hajlam,
  • fej fokozott izzadása és annak következtében tarkótáji kopaszodás,
  • étvágytalanság,
  • vérszegénység,
  • székrekedés,
  • bizonyos légúti tünetek,
  • ingerlékenység.

Ritkán – főként felszívódási zavarban – kalciumhiány okozta görcsös roham (tetania) is kialakul.

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon gyermekorvoshoz, ha gyermekénél csontfájdalmat, izomgyengeséget, bármely csont deformitását, vagy a fentebb felsorolt tünetek bármelyikét észleli. Akkor is vizsgáltassa meg gyermekét, ha napszaktól függetlenül nyugtalanná válik, halk zajokra vagy inger nélkül is gyakran megijed.

Az angolkór kiváltó okai

A D-vitamin igen fontos szerepet játszik az ásványianyag-cserében, ezért a hiánya csontanyagcsere-betegséget hoz létre, amely legkifejezettebben gyermekekben az angolkór, felnőttekben a csontlágyulás formájában nyilvánul meg.

Az angolkór elsődleges oka a D-vitamin elégtelen bevitele, a napfényszegény környezet és az UV-sugarak hatásának hiánya. A D-vitamin-hiány a kalcium anyagcseréjének zavarával jár. A tartósan fennálló D-vitamin-hiány következményeként a csontban jelentősen lecsökken a kalciumtartalom, ami az angolkórra jellemző klinikai tünetek kialakulásához vezet.

A csontfejlődés és egészséges csontanyagcsere másik fontos ásványi anyaga a foszfát. A foszfát és a kalcium anyagcsere egymással szoros kapcsolatban állnak, ezért a foszfáthiánnyal járó betegségek a D-vitamin hasznosulásának zavarával és hasonló tünetekkel járnak.

Az angolkór lehetséges szövődményei

Hosszan tartó angolkór következtében a medencecsont deformálódhat, és a medencekimenet beszűkülhet. Ennek következtében elmaradhat a növekedés.

Az angolkór diagnosztizálása

Az angolkór kórisméjének felállítása a klinikai tünetek, a vér laboratóriumi vizsgálata, valamint a csonteltérések röntgenvizsgálata alapján történik.

Az angolkór kezelése

Az angolkór kezelésének módja – a D-vitamin-hiány súlyosságától függően – a napi szükséglet többszörös mennyiségében adott D3-vitamin, valamint a kalcium és a foszfor pótlása. Táplálkozási eredetű angolkór esetén a kezelés hatására a javulás első jelei már egy hét után láthatóak a röntgenfelvételen, de a teljes gyógyulás hónapokig is eltarthat. Az anyagcserezavar rendezését követően bekövetkezik a csontok átépülése, és a csontgörbületek általában kiegyenesednek. Ha a konzervatív kezelés nem hozza meg a várt eredményt, akkor a tengelyeltérések korrekciója érdekében sebészi beavatkozás válik szükségessé.

Az angolkór megelőzése

A korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés esetén az angolkór maradványtünetek nélkül gyógyul. A kezelőorvos utasításainak követésével és a kalciumban gazdag étrend, valamint a mindennapi napfényen történő tartózkodás lehetőségének biztosításával sokat tehet az angolkórban szenvedő gyermeke mielőbbi felépüléséért.

Az angolkór megelőzésének módja a kalciumban gazdag étrend, a D3-vitamin ősztől tavaszig való rendszeres szedése és a napi legalább negyedórányi napfényen történő tartózkodás.

Magyarországon októbertől márciusig az ajánlott napi D-vitamin-bevitel csecsemők esetén 400-1000 NE, 1-6 éves korban 600-2000 NE, hatéves kor felett 600-1000 NE, serdülőkorban 800-2000 NE, felnőttkorban és várandósság alatt 1500-2000 NE. A hazai ajánlás a nemzetközi ajánlásokhoz képest magasabb bevitelt javasol, amelynek oka, hogy Magyarországon a lakosság 80 százaléka D-vitamin-hiányos.

Angolkór gyermek- és időskorban illetve várandósság idején

Az angolkór kialakulásának megelőzése érdekében minden életkorban szükséges a D3‑vitaminszükséglet biztosítása a fent is említett mennyiségekben.

Az ideális D3-vitaminszint fenntartásához várandós anyáknak a magyarországi D-vitamin konszenzus szerint napi 1500-2000 NE bevitele javasolt. A nagy adag D3-vitaminnal történő egyszeri pótlás terhességben nem ajánlott.

Időskorban a hormonális változások, a hiányos D3-vitamin-ellátottság és a kalciumszegény étrend csontritkuláshoz vezethet, ami nagymértékben megnöveli a csonttörések előfordulásának kockázatát. Menopauzában lévő nők csontritkulásának kezelésére 1200 mg kalcium és 800 NE D3-vitamin, míg menopauza előtt álló nők és férfiak esetében 1000 mg kalcium és 600 NE D3-vitamin ajánlott.

A 4000 NE javasolt maximális mennyiség bevitelének huzamos ideig tartó túllépése az élettaninál magasabb szérum-kalciumszinthez (hypercalcaemia) vezethet, aminek következtében többek között vesekőképződés léphet fel.

Egyéb

Az angolkór elnevezés arra utal, hogy a XIX. századi Angliában a napfényen gyakorlatilag nem, vagy csak ritkán tartózkodó gyermekek csontrendszere ellágyult, és jellegzetes görbületek alakultak ki a csontjaikban. A D-vitamin előanyagát ugyanis a szervezet a nap ultraibolya (UVB) sugárzásának hatására állítja elő a bőrben, majd annak a májban és a vesében történő átalakulásából képződik a tényleges D-vitamin. Ha tehát huzamos ideig nem éri természetes UV-fény a bőrt, annak D-vitamin-hiány lesz a következménye, ami előbb-utóbb az angolkórra jellegzetes csontlágyuláshoz és deformitásokhoz vezet.

Elolvasom a cikket