A népszerű étel, ami segít az érelmeszesedés megelőzésében

Maria Kaloshina endokrinológus szerint a barna kenyérben található telítetlen zsírok segítenek csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát – olvasható az iz.ru.

A szakember megjegyezte, hogy csökkentik az inzulinrezisztenciát és a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat is.

Kaloshina kifejtette, hogy a barna kenyér nagyobb mennyiségű egészséges zsírt tartalmaz (a sötét lisztből készült gabona olajosabb és kevésbé feldolgozott, mint az első osztályú búzaliszt) – jegyzi meg a 360.ru.

„A kenyérben található zsírok magas tápértékkel bírnak a szervezet számára, mivel telítetlenek” – hangsúlyozta az endokrinológus.

Szerinte a barna kenyér tápértékét tekintve egészségesebb, mint a fehér kenyér, mert a rozslisztben lévő élelmi rosttartalom majdnem kétszer olyan magas, mint a legmagasabb minőségű fehér búzalisztben, amelyből a fehér kenyeret sütik. Az élelmi rostok teltségérzetet adnak, tovább maradnak a bélben, gátolják a cukor felszívódását, emellett eltávolítják a felesleges zsírt és elősegítik a hasznos mikroflóra növekedését.

A fehér liszt a szakember szerint lehet teljes kiőrlésű is. Ha a terméket az energiaérték szempontjából vizsgáljuk, a fehér és a barna kenyér kalóriaértéke szinte azonos.

Korábban Natalia Mikhailova dermatovenerológus, az orvostudományok kandidátusa az elmondta, hogy az alváshiány magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívroham és stroke kialakulásához vezethet. Emellett csökkenti a teljesítőképességet és rontja a hangulatot.

Augusztusban Maria Serova kardiológus és aritmológus azt mondta, hogy a szív egészségének időskori megőrzése érdekében kiegyensúlyozott, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben és egészséges zsírokban gazdag étrendet kell követni. A paradicsom például hasznos a véráramlás javítására és az érfalak tisztítására, a sütőtökben található pektin pedig megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását – számol be az NSN.

Szintén augusztusban Andrej Tyazhelnikov orvos a „Moszkva” városi hírügynökséggel folytatott beszélgetésben arra figyelmeztetett, hogy a túlzott mennyiségű telített zsírokat tartalmazó ételek érelmeszesedéshez vezethetnek. Szerinte a nagy mennyiségű alkohol a vérnyomás emelkedését és a szívizom károsodását okozhatja.

Dr. Szergej Popov orvos ugyanakkor kijelentette, hogy az érelmeszesedést nem lehet gyógyítani, de kordában lehet tartani. A gyógyszeres terápia és a stentelés segít. Rámutatott a betegség fiatalításának tendenciájára is. Ez multifaktoriális. Kialakulása bizonyos esetekben táplálkozási zavarokkal függ össze.

Februárban Ekaterina Young endokrinológus azt mondta, hogy az egészséges szénhidrátok fogyasztása a szezonális gyökérzöldségekből este elősegíti a jó alvást és a fogyást. A szakértő szerint az alvás fontos az egészség, a szépség és a hosszú élet szempontjából – írja az IA Regnum.

Elolvasom a cikket