Áttörést érhettek el a látás helyreállításában

Egy szemészeti klinika a japán Kobe-ban áttörést ért el az időskori látásvesztés elleni küzdelemben. A szemészorvosok emberi őssejteket használtak egy makákó majom retinájának egy szakaszának helyreállítására. A csapat, Michiko Mandai vezetésével, a makula lyuk kezelésére összpontosított, amely betegség a központi látás romlásához vezet – adta hírül a gismeteo.ru.

Idővel az üvegtest eltávolodhat a retinától, ami szakadásokhoz vezethet. A hagyományos kezelések nem mindig hozzák meg a kívánt eredményt, és negatívan befolyásolhatják a perifériás látást – tájékoztat a gismeteo.ru.

Az új tanulmányban a szakemberek emberi őssejteket használtak, mégpedig úgy, hogy azokat egy majomba ültették át. Hat hónappal a kísérlet után az állat elkezdett jobban látni: a tesztpontokra való fókuszálás képessége 1,5 százalékról 11-26 százalékra nőtt.

Sajnos a tanulmánynak van néhány kényes etikai problémája: ahhoz, hogy átfogóan tanulmányozhassák az őssejtkezelés hatékonyságát, a tudósoknak el kellett távolítaniuk a majom szemét. Ezáltal a tudósok megállapították, hogy a retinán új látósejtek nőttek. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy ezek a sejtek a beültetett őssejtből vagy a majom saját retinájából nőttek-e ki, vagyis a tudósok nem tudják pontosan, hogyan működtek az őssejtek a makákó szemében.
A tudósok arról számolnak be, hogy további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy ez a módszer alkalmas-e az emberek kezelésére.

Elolvasom a cikket