Ez a szuperzöldség csökkenti a rák kockázatát

A chilipaprika nem csak fűszeres kiegészítője az ételeknek, hanem tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Íme a chilipaprika hét egészségügyi előnye – számol be a Sports.kz.

Gazdag antioxidánsokban

A chilipaprika tele van antioxidánsokkal, olyan anyagokkal, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a szervezet sejtjeit, hozzájárulva az öregedéshez és olyan betegségekhez, mint a rák és a szívproblémák. A chilipaprika élénk színe olyan vegyületeknek köszönhető, mint a béta-karotin, a C-vitamin és más karotinoidok, amelyek erős antioxidánsok. Ezek az antioxidánsok segítenek a szervezetnek az oxidatív stressz leküzdésében és a gyulladás csökkentésében, ami javíthatja az általános egészségi állapotot.

Megelőzi a szívproblémákat

A chilipaprika egyik jelentős előnye, hogy támogatja a szív egészségét. A kapszaicin, a vegyület, amely a chilipaprika csípősségét adja, bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. Az Amerikai Szív Szövetség szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen ettek chilipaprikát, 26 százalékkal kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik nem ettek. Sőt, a rendszeres fogyasztása 25 százalékkal kevesebb bármilyen okból bekövetkező halálozással és 23 százalékkal kevesebb rákos halálozással járt együtt azokhoz képest, akik soha vagy ritkán fogyasztottak chilipaprikát.

Jót tesz az emésztésnek

A közhiedelem ellenére, hogy a fűszeres ételek irritálhatják a gyomrot, a chilipaprika valójában elősegítheti az emésztés egészségét. A chilipaprika csípőssége serkenti az emésztőnedvek termelődését, ami segít a gyomornak hatékonyabban lebontani az ételt. Ez segíthet az olyan emésztési problémákon, mint a hasi puffadás és az emésztési zavarok. Ezenkívül a chilipaprika általában jót tesz az emésztőrendszeri egészségnek, ha mértékkel fogyasztják.

Segít enyhíteni a fájdalmat

A kapszaicin kulcsfontosságú összetevője a különböző fájdalomcsillapítóknak, beleértve a krémeket, tapaszokat, amelyeket az olyan állapotok okozta kellemetlenségek enyhítésére használnak, mint az ízületi gyulladás, az övsömör és az izomfájdalom. A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyomorégésben szenvedő emberek napi 2,5 gramm piros chilipaprika fogyasztása az első öt hétben rontotta a fájdalmaikat, de idővel jelentősen javult.

Erősíti az immunitást

A chilipaprika gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, ami elengedhetetlen az erős immunrendszerhez. Nemcsak ez, a chilipaprika gazdag A-, E- és B-vitaminban, valamint káliumban, magnéziumban, vasban, kalciumban és antioxidánsokban, amelyekről köztudott, hogy javítják az immunitást – olvasható a MOJ Élelmiszer-feldolgozás és Technológia szerint. A chilipaprika rendszeres fogyasztása segíthet a fertőzések elleni védekezésben, javíthatja a bőr egészségét és növelheti a vas felszívódását más élelmiszerekből.

Elősegíti a fogyást

A chilipaprika előnyös lehet azok számára, akik fogyni szeretnének. A chilipaprikában található kapszaicin ugyanis felgyorsítja az anyagcserét azáltal, hogy megemeli a test belső hőmérsékletét, ami segít több kalóriát elégetni. Ezt a folyamatot termogenezisnek nevezik, amikor a szervezet hőt termelve energiát éget el. A Journal of Appetite című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kapszaicin fogyasztása növeli a szervezet zsírégetésének sebességét és csökkenti az étvágyat. Emellett a chilipaprika segíthet a kalóriabevitel csökkentésében is, így segítve a fogyást.

Csökkenti a rák kockázatát

A chilipaprika segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A kapszaicin bizonyítottan rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, mivel gátolja a rákos sejtek növekedését, sőt, egyes ráktípusoknál a rákos sejtek elhalását is okozhatja, ahogyan azt a Journal of Temperature című folyóiratban megjelent tanulmány is megállapította – írja a weboldal.

Elolvasom a cikket