Ezekre fontos figyelni, ha airfryert használunk

Az airfryer, vagy olaj nélküli fritőz egyre népszerűbb konyhai eszköz, hiszen egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos sütési módszerekkel szemben. A forrólevegős sütő egy igazán praktikus és hasznos találmány, ami rengeteg esetben megkönnyíti a sütést és lerövidíti a konyhában töltött időt.

Azonban sokan hajlamosak elkövetni olyan gyakori hibákat, amelyek például csökkenthetik az airfryerben készült étel minőségét, vagy akár konyhai balesetet is okozhatnak.

Kerülje el ezeket a hibákat, és az airfryer az egyik legkedvesebb konyhai eszköze lesz majd!

1. Airfryer sütő esetén az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem használ olajat a sütéshez

Az airfryer egyik nagy előnye, hogy egészségesebb alternatívát kínál a sült ételekhez. Sokan azonban úgy gondolják, hogy egyáltalán nincs szükség olajra, ezért végül száraz, élvezhetetlen ételeket kapnak. A forrólevegős sütő hasonlóan működik, mint egy légkeveréses sütő: a forró levegő mozog az étel körül, tehát nem csak alulról érkezik a hő. Az erős légáramlás miatt azonban az étel veszít a nedvességtartalmából, így elvesznek azok az ízletes, szaftos falatok, amiket a sült ételekben annyira szeretünk.

Mivel a különböző permetek idővel tönkretehetik a légsütőjét, érdemes inkább egy olajsprayt használni. Csak töltse fel a saját olajával, és már használhatja is. Felmerülhet a kérdés: miért jobb a légsütő, mint a sütő? A válasz egyszerű: a ropogós textúra. Az airfryer újrateremti azt a ropogós állagot, amit sütéskor érhet el, ellentétben a sütővel, ahol inkább puhább eredményt kap. Ráadásul feleannyi idő alatt elkészíti az ételeket, és nem melegíti fel az egész lakást. Például a légsütőben készült sárgarépákat mindössze 20 perc alatt elkészítheti, míg a sütőben ugyanez 40 percet venne igénybe és ebben még nincs benne az előmelegítési idő!

2. Nem melegíti fel újra az ételeket az airfryerben

Megmaradt egy pizzaszelet a vacsorából? Másnapra már puhává válik, amit nem szívesen fogyasztunk el. Azonban a légsütő nagyszerű abban is, hogy a ropogós ételeket újra melegítheti benne és ezáltal azok újra ropogóssá válnak, mintha frissen készültek volna.

Nem is kell mást tennie hozzá, mint hogy beállítja a légsütőt 175–200 Celsius fokra, és mindössze 3-4 perc alatt olyan ropogós és friss lesz az étel, mint amilyen előző este volt. A vékonyabb ételek 200 Celsius fokon rövidebb idő alatt melegíthetők fel jól, míg a vastagabbak 175°C-on kicsit hosszabb ideig készülnek el tökéletesen.

A pizza csak egy példa volt, de a hasábburgonyát, zöldségeket, sült csirkét és még sok mást is újramelegíthet airfryerben.

3. Nem használja ki teljesen az airfryer recept potenciálját

Akárcsak a sütőben készült ételekhez, az airfryerhez is találhat fantasztikus recepteket, amelyek segítenek a változatos és ízletes ételek elkészítésében. Több ezernyi remek ötlet várja Önt az interneten, vagy a speciális airfryerhez készült szakácskönyvekben, ami rengeteg lehetőséget ad a légsütője kihasználására. Ha eszébe jut egy új étel, vagy a kedvenc fogásodat készítené el, érdemes először szétnéznie, de ismerősöktől is szuper és bevált recepteket gyűjthet.

4. Túl sok ételt tesz bele egyszerre

Ez az a hiba, amit szinte mindenki elkövet a forrólevegős sütő első használata során. Tele töltjük például hasábburgonyával, bízva abban, hogy egyenletesen elkészülnek. A végeredmény pedig az lesz, hogy a krumpli fele félig megég, félig nyers marad, és ezután persze, hogy csalódottak leszünk a végeredménnyel. Fontos szabály tehát, hogy soha ne töltse meg a légsütőt a felénél többel, sőt még közel sem érdemes elérnie ezt a szintet. Ez ugyanis megzavarja a légáramlást, és ennek következtében egyes hasábburgonyák nem kapnak elegendő hőt.

Ha kisebb térfogatú légsütője van, inkább készítse el az ételeket adagonként. Ez azt jelenti, hogy csak kis mennyiséget süt benne egyszerre. Így minden étel egyenletesen fog megsülni, és elérheti a várt ropogósságot.

Ha nagy családnak főz, érdemes egy nagyobb légsütőt választani, amivel egyszerre több ételt készíthet el.

5. Nem nézi meg az ételeket sütés közben

A receptek nem mindig tökéletesek. Minden sütő, főzőlap és airfryer is különböző. Csak azért, mert egy recept azt mondja, hogy 15 percig süsse, még nem jelenti azt, hogy hagyja ott anélkül, hogy ránézne. Ez különösen igaz az airfryer esetében.

Az airfryerek úgy vannak tervezve, hogy könnyedén kinyithassa őket, megnézhesse az ételt, és megforgathassa a kosarat anélkül, hogy hőt veszítene. Érdemes legalább egyszer megkavarni a kosarat a sütés alatt.

Ez segít abban, hogy az étel egyenletesen süljön, és biztosítja, hogy megfelelően készüljön el, elkerülve a megégést. Ha észreveszi, hogy az étele gyorsabban sül, mint ahogy azt várta, csökkentse egy kicsit a hőmérsékletet, hogy alaposan átsüljön. Ha éppen ellenkezőleg, sokkal lassabban készül, akkor emelje meg a hőmérsékletet.

6. Nem használja biztonságosan a készüléket

Használat után soha ne hagyja az airfryert bedugva! Mindig húzza ki az airfryert, hogy elkerülje az esetleges baleseteket, ha véletlenül bekapcsolva hagyta.

Egyes modellek nem adnak ki hangot, amikor kinyitja őket, így könnyen elfelejtheti, hogy nem kapcsolta ki. Az airfryerek, mint bármely más készülék, áramot fogyasztanak, amikor bedugva vannak. Bizonyos konyhapult anyagok túl sok hő hatására pedig tönkremehetnek. Helyezze az airfryert a lehető legtávolabb a faltól és a konnektortól. Bár ezek a gépek általában kicsik, akár 205 Celsius-fokra is felmelegedhetnek és gőzt vagy felesleges hőt bocsáthatnak ki. Ha túl közel helyezi el a falhoz vagy a konnektorhoz, az megolvaszthat bármit a közelében. Az is fontos, hogy hová helyezi az airfryert. A tűzhelyre például soha ne tegye, mert a tűzhely égője véletlenül bekapcsolva maradhat, vagy ha még nem hűlt ki teljesen, akkor az elegendő plusz hő ahhoz, hogy az airfryer olyan módon melegedjen fel, ami tüzet okozhat, vagy akár a készülék felrobbanásához is vezethet. Sütés előtt helyezzen alá egy hőálló csempe vagy egy hőálló vágódeszkát, hogy elkerülje a fölösleges hőt a pulton.

Elolvasom a cikket