Forza Italia: Az európai népek ma is szabadságukért küzdenek

MH/MTI
2024. október 24. csütörtök. 9:39

Maurizio Gasparri elmondta, hogy 1956-ban született, de a magyar forradalom huszadik évfordulóját már fiatal jobboldali aktivistaként ünnepelte meg. „Európában 1976-ban még létezett a kommunizmus, és mi, olasz jobboldali fiatalok a magyar forradalom évfordulóján egy új szabadságharcot hirdettünk meg, amely végül csak a nyolcvanas évek végén valósult meg a berlini fal leomlásával” – hangoztatta a Hajrá Olaszország (FI) kormánypárt felsőházi frakcióvezetője.

Gasparri emlékeztetett, hogy az olasz jobboldaliak az Előre, budai srácok című dalt énekelték a magyar forradalmár fiatalok bátorságára utalva: „szerettük a magyarokat, ismertük történeteiket és szenvedésüket, szabadság iránti vágyukat”.

Az olasz politikus hangsúlyozta, hogy az ’56-os magyarok mítoszt képeztek, és ahogyan ők harcoltak a diktatúra és a kommunizmus ellen, az európai népek ma is a szabadságukért küzdenek.

Megjegyezte: nem ért egyet a Magyarországgal szembeni mai „kampányokkal, támadásokkal, lenézéssel”, mivel egy demokratikus és jelentős országról van szó, amely hozzájárul Európa építéséhez.

„Mi Európa-pártiak vagyunk, és Orbán Viktorral az európai színtéren találkoztunk. Egyetértünk abban, hogy Európának felül kell vizsgálnia egyes szabályait. Az utóbbi időben például ismét vita folyik az elektromos gépjárművek bevezetéséről, a zöld átmenetről, és természetesen mindannyian tisztább környezetet akarunk, de azt az ütemezést és azokat a határidőket, amelyeket Európa szabott meg, felül kell vizsgálni, mivel nem realisták. Európa-pártiak vagyunk, de anélkül, hogy térdre kényszerülnénk. Állva akarunk maradni, mert ha Európa megoszlik, akkor még kevésbé számít majd, és könnyű célpontja lesz a gazdasági támadásoknak, és nem csak azoknak. Ilyen kérdés az Afrikából érkező migráció is. Azt valljuk, hogy Európának mindenekelőtt saját népeit kell előnyben részesítenie, hogy szerethető legyen. Máskülönben Európa csak arról lesz ismert, hogy mindent megtilt, mindent szabályoz, ami viszont éppen a népek összefogásához vezet Európa ellen” – mondta Maurizio Gasparri, aki a nemzeti ünnep alkalmából a magyar nagykövetség nagyszabású fogadásán vett részt.

Jelen voltak az európai és nemzetközi diplomácia, az olasz politikai, kulturális és sportélet képviselői. A fogadást megelőzően Róma belvárosában az 1956-os emléktáblánál tartottak megemlékezést, ahol egykor a magyar menekült diákok háza állt.

A Kovács Ádám Zoltán nagykövet vezette megemlékezésen Pintér Lajos veronai tiszteletbeli főkonzul szólalt fel, aki 1956 decemberében érkezett meg Olaszországba. Kijelentette, hogy az Európai Unió vezető intézményei „nem tudják, mit beszélnek”, amikor Olaszországot rasszizmussal és a menekültekkel szembeni rossz bánásmóddal vádolják.

„Az olaszok ma ugyanolyan tisztelettel fogadják a menekülteket, ahogyan velünk tették 1956-ban, segítségüket soha nem felejtjük” – jelentette ki.

Elolvasom a cikket