Hogyan lehet felismerni a szívzörejt?

Amikor az orvos sztetoszkópot helyez a páciens mellkasára, általában egy ismerős ritmikus hangot hall: „kop-kopp, kopp-kop”. Azonban néha ezeket a hangokat sípoló, zümmögő vagy csikorgó hangok kísérik, amelyek azt jelzik, hogy a szívbillentyűkön keresztüli normális véráramlás megszakad – hívta fel a figyelmet a pravda.ru.

A Virginia Commonwealth Egyetem Orvostudományi Karának klinikai igazgatója szerint a szívzörej legtöbbször ártalmatlan lehet, de előfordulhat, hogy további értékelést igénylő billentyűprobléma áll a háttérben.

A zörej akkor fordul elő, amikor a szelepek normál „záródása” megszakad, ami a sima áramlás helyett turbulens véráramlást eredményez.

Ezek a hangok számos okból előfordulhatnak, beleértve a billentyűk nem megfelelő záródását, a billentyűk beszűkülését vagy veleszületett szívhibákat, például lyukat a szívben. A zörejeket fertőző betegségek is okozhatják, például bakteriális endocarditis vagy reumás láz, amelyek károsíthatják a szívszövetet.

Az ártalmatlan vagy „ártatlan” szívzörej gyakran megfigyelhető csecsemőknél és serdülőknél az aktív növekedés időszakában, amikor a szív alkalmazkodik a növekvő testsúlyhoz. Terhes nőknél is megjelenhetnek a megnövekedett vérmennyiség miatt.

A felnőttek körülbelül 10%-a és a 3-7 éves gyermekek 30%-a tapasztal ilyen zajokat, amelyek nem jelentenek veszélyt.

Azonban nem minden zaj ártalmatlan. Néhányuk szívbetegséggel járhat, és olyan tüneteket okozhat, mint a légszomj, mellkasi fájdalom vagy fáradtság. Fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a szívzörej kellemetlen érzéssel vagy gyanús tünetekkel jár.

Elolvasom a cikket