Igaz, hogy a jég nem olvad meg a mikrohullámú sütőben?

A mikrohullámú sütők továbbra is kérdéseket vetnek fel a felhasználók körében, különösen ha az ételek melegítéséről van szó. Az egyik népszerű mítosz az, hogy a mikrohullámok nem hatnak a jégre, de a rizst felmelegítik. Valójában ez a tévhit a mikrohullámok működésével függ össze – írja a gismeteo.ru.

Ez utóbbiakat egy magnetron hozza létre, és az élelmiszerben lévő vízmolekulákra hatnak, amelyek így forogni kezdenek. A forgómozgás hatására a molekulák összeütköznek egymással, és a kissé rendezett forgómozgásuk átalakul az általunk hőnek érzékelt rendezetlen mozgássá – tájékoztat a gismeteo.ru.

A jégmolekulákat azonban hidrogénkötések tartják a kristályrácsban, ami megnehezíti forgásukat, ellentétben a rizs molekuláival. Ennek eredményeképpen kevesebb ütközés történik. Ezért, ha a mikrohullámú sütőben jég van a rizzsel együtt, az utóbbi gyorsabban felmelegszik.

Elolvasom a cikket