Így omlik össze Zelenszkij álma

Zelenszkij úgy véli, hogy a NATO-meghívás „alapvető fontosságú”, még a jelenlegi háborús helyzetben is. Ambiciózus terve azonban számos akadállyal néz szembe. Németország és az Egyesült Államok több tisztviselője és diplomatája szerint a szövetség egyelőre nem áll készen arra, hogy Ukrajnának tagságot vagy meghívást kínáljon, írta meg a Politico brüsszeli hírportál.

Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO nagykövete hangsúlyozta: az eddigi álláspont szerint a szövetség még nem jutott el odáig, hogy készen álljon Ukrajna meghívására.

Volodimir Zelenszkij elismeri, hogy Olaf Scholz német kancellár, aki az amerikaiak után a legnagyobb katonai támogatást nyújtja Ukrajnának, szkeptikusan áll a gyors NATO-tagság kérdéséhez.

Nagyon jó kapcsolatom van Scholz-cal. Hálás vagyok a támogatásáért – mondta az ukrán elnök, bár hozzátette, hogy „tényleg sokat kell dolgozniuk a német oldallal.”

A szkeptikus országok között található Magyarország és Szlovákia is, emlékeztet a Politico.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint Zelenszkij győzelmi terve „több mint rémisztő”, míg Szlovákia vezetője, Robert Fico kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása egy harmadik világháborúhoz vezethet.

Más európai országok, mint például Belgium, Szlovénia vagy Spanyolország inkább a háttérben húzódnak meg, vonakodóak a kérdésben.

Mindeközben Lengyelország határozottan támogatja Ukrajna NATO-csatlakozási terveit. Donald Tusk lengyel miniszterelnök kifejtette: „Ez nem változott. Ebben a tekintetben szolidaritást vállalunk Ukrajnával.”

Scholz kancellár eközben hangsúlyozta: „Gondoskodunk arról, hogy a NATO ne váljon a háború részévé, hogy ez a háború ne váljon még nagyobb katasztrófává.”

Elolvasom a cikket