Közösen dolgozik a Corvinus Egyetem és a sencseni kutatóintézet

MH/MTI
2024. október 24. csütörtök. 19:59

A tájékoztatás szerint a két felsőoktatási intézmény közös kutatási és startup-inkubációs rendszert épít ki, az együttműködés célja közös innovatív induló vállalkozások növekedésének támogatása, közös konferenciák, előadások szervezése és közös képzési programok kialakítása. Ezzel a Corvinus Egyetem – mint fogalmaztak – a világ 44. legjobb egyetemével együttműködésben mutat utat a mesterséges intelligencia területén.

A kormány innovációs stratégiájának kulcseleme a magyar egyetemek és kutatóintézetek nemzetközi kapcsolatainak magasabb szintre emelése úgy nyugat, mint kelet irányába – tették hozzá. Közölték, hogy a két intézmény az Akadémiai és Innovációs Mátrix (AIM) névvel indítja el egyik együttműködését, amelynek egyik fókuszában a mesterséges intelligenciáról szóló tudásmegosztás áll nemcsak az akadémiai szféra, de induló vállalkozások számára is. A partnerségi megállapodás célja a két intézmény közötti nemzetközi kutatói és hallgatói csere és együttműködés erősítése a tudomány, technológia és innováció területén, hozzájárulva Kína és Magyarország tudományos és technológiai fejlődéséhez.

A megállapodás részeként a két egyetem nemzetközi tudományos és innovációs konferenciákat is szervez, ennek egyik első eleme a Corvinus Gellért Campusán csütörtökön és pénteken megrendezett AI Transformation Konferencia és a Chinese – Hungarian AI Innovation Summit esemény – ismertették. „A Budapesti Corvinus Egyetem és a Chinese University of Hong Kong közös, ma elindított projektjével kapcsolatban nem túlzás azt állítani, hogy a magyar kutatási és innovációs ökoszisztéma nemzetköziesítésének egyik zászlóshajó programja” – mondta a közlemény szerint az AI Transformation rendezvényen előadást tartó Bódis László.

A KIM innovációért felelős helyettes államtitkára stratégiai célnak nevezte, hogy az egyetemeken és kutatóintézetekben minél nagyobb számban jöjjenek létre a külpiacokon is sikeres, magas hozzáadott értéket előállítani képes technológiai vállalatok. „A Corvinus Egyetem a világ 44. legjobb egyetemével együttműködésben fog ennek a célnak a megvalósításán közösen dolgozni, hiszen abban segíti a magyar innovációs ökoszisztéma szereplőit, hogy elsajátítsák azt a világszínvonalú tudást, ami a kínai technológiai vállalatokat a világ vezető vállalatai közé emelte az elmúlt években” – hangsúlyozta a közlemény szerint a helyettes államtitkár.

A konferencián olyan neves tudósok osztották meg gondolataikat a mesterséges intelligenciáról, mint a 2023-ban a The World Laureates Association Prize (WLA Prize) matematikai nagydíját elnyerő Yurii Nesterov matematikus, vagy az analitikára, az üzleti folyamatok innovációjára, a tudásmenedzsmentre és a mesterséges intelligenciára specializálódott amerikai akadémikus, Thomas C. Davenport. A Corvinus és a Sencseni kutatóintézet négyévesre tervezett, 19 millió euró költségvetésű megállapodása a Kína által újtára indított Egy Övezet, Egy Út program része, amely egy több mint 150 országra és nemzetközi szervezetre kiterjedő komplex geopolitikai-stratégiai terv – tudatta közleményében a tárca.

Elolvasom a cikket