Lukasenka meglehetősen vaskosan fogalmaz az amerikai elnökválasztás kapcsán

Lukasenka így válaszolt egy, a kazanyi BRICS-csúcson adott interjúban, amikor arról kérdezték, figyelemmel kíséri-e a közelgő amerikai választásokat, és hogy előnyben részesíti-e valamelyik jelöltet.

„Ha rólunk vagy Oroszországról lenne szó, egyik idiótát sem választanák meg” – mondta Lukasenka. „Ez szörnyű! Az egyik inkompetens, a másik pedig az ördög tudja, miről fecseg” – tette hozzá.

„Mindannyian idióták” – ismételte meg, megjegyezve, hogy mindkét jelölt dollármilliárdokat pazarolt el anélkül, hogy koherens programot készített volna. „Ez egy szörnyű, ostoba választás. A mi szemszögünkből nézve egyáltalán nem értek semmit”.

Ennek ellenére Lukasenka elismerte, hogy szívesebben látná a volt amerikai elnököt újraválasztva – de nem azért, mert személy szerint kedveli Trumpot vagy politikáját.

„Tudom, mi fog történni, ha Harris marad. Ha Trump jön… nos, feltételezem, hogy semmi jó nem fog történni, de még van némi remény” – mondta.

Lukasenka azonban szkepticizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Trump teljesíteni tudja az ukrajnai konfliktus lezárására tett ígéreteit, és elismerte, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

A republikánus jelölt, aki bírálja, hogy az amerikai adófizetők dollárjaiból folyamatos támogatást kap Kijev, többször tett választások előtti ígéreteket arra, hogy megválasztása esetén azonnal lezárja az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust.

„Úgy gondolom, hogy benne ragadtunk ebben a háborúban, hacsak nem én leszek az elnök. El fogom intézni. Meg fogom tárgyalni, és ki fogok szállni belőle. Ki kell szállnunk. Joe Biden elnök azt mondja, hogy »addig nem megyünk el, amíg nem győzünk«. Mi történik, ha az oroszok győznek?”- mondta Trump szeptemberben.

Harris ezzel szemben megfogadta, hogy fenntartja Biden irányvonalát, beleértve Ukrajna támogatását is. „Elnökként erősen ki fogok állni Ukrajna és NATO-szövetségeseink mellett” – jelentette ki a demokrata jelöltséget elfogadó beszédében az év elején.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy a novemberi választások után változni fog Washington Moszkvával szembeni külpolitikája.

„Nem gondoljuk, hogy a választások eredménye hatással lesz az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni politikájára” – mondta júliusban újságíróknak, hozzátéve, hogy Moszkva együtt fog működni bármelyik, az amerikai nép által megválasztott vezetővel.

Elolvasom a cikket