Magyarország gazdasági semlegességre törekvése példaként szolgálhat más országok számára

MH/MTI
2024. október 24. csütörtök. 20:34

Varga Mihály, aki az EU Tanács elnökségének képviseletében vett rész az ülésen elmondta, arra van szükség, hogy az a nemzetközi intézményrendszer, amely körülveszi az Európai Uniót, képes legyen helyesen, és jól értelmezni, hogy a gazdasági semlegesség egy adott európai uniós tagország esetében mit is jelent, és milyen lehetőségeket jelenthet más régiók, más országok számára.

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy az IMF a jelentésében az enyhén kezdődő növekedési kilábalásra és a nagy államadósságok kezelésére helyezi a hangsúlyt. Erre Magyarországnak jó példája van, 2010 és 2019 között Európa országai közül a legnagyobb mértékben tudta csökkenteni az államadósság mértékét, majd a Covid utáni időszakban az államadósság folyamatosan csökkenő pályára állt.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi jelentése Magyarországnak jövőre 2,9 százalékos növekedést jósol, az Európai Uniónak átlagban 1,3 százalékot.

Ez azt mutatja, hogy Magyarország példaként szolgálhat más országok számára is. Magyarország teljesen új alapokra helyezte együttműködését az IMF-fel, 2008-ban az akkori kormánynak köszönhetően még célország volt Magyarország, amelyet segíteni kellett ahhoz, hogy az államcsődöt elkerülje.

Most erről szó sincs – szögezte le.

Az elmúlt négy évben két súlyos kihívás volt az EU-ban, az egyik a Covid, a másik az ukrán-orosz háború, a szankciók. Magyarország önerőből tudta a problémákat kezelni és a legszükségesebb gazdasági fejlesztéseket folytatni – mondta Varga Mihály.

Szerinte az IMF értékeli, hogy Magyarország már egy más típusú ország, már donorországként tűnik fel Közép-Ázsiában, Nyugat-Balkánon, de már Afrikában is képes finanszírozni olyan programokat, amelyek a magyar cégeknek lehetőséget adnak arra, hogy bekapcsolódjanak a gazdasági fejlesztésekbe az adott térségben.

Elolvasom a cikket