Mi történik a gyomor bypass műtét során?

Megdöbbentő annak a fiatal svájci nőnek az esete, aki majdnem életét vesztette egy gyomorszűkítés után: a 20 éves Vlata Gashi ritka komplikációkat szenvedett el egy úgynevezett gyomor bypass műtét után. Kómába esett, és 113 alkalommal kellett megműteni.

A szakértők szerint ez a szélsőséges eredmény nagyon szokatlan. „Ami ezzel a fiatal nővel történt, rendkívül ritka” – állítja a Männedorfi Kórház zsigeri sebészetének és sebészeti klinikájának vezetője. Az orvos elmagyarázza, hogyan történik a gyomor-bypass, milyen kockázatokkal jár, és miért hatékony módja a műtét az elhízás elleni küzdelemnek.

Mi az a gyomor bypass?

A gyomor bypass egy olyan műtéti eljárás, amely a súlyosan túlsúlyos embereknél a gyomor és a vékonybél nagy részét megkerüli, és ezáltal megszünteti. Előnye: a páciensek már nagyon kis mennyiségű étel elfogyasztása után is jóllakottnak érzik magukat – magyarázza az orvos. Az eredmény: gyors és jelentős fogyás.

A számadatokból kiderül: Az eljárás népszerű Svájcban, évente mintegy ötezer beavatkozást végeznek. „De ennél sokkal több is lehetne” – mondja az orvos – ugyanis a gyomor bypass jelenleg az elhízás leghatékonyabb kezelése. A túlsúlyos emberek megbélyegzése miatt az orvostársadalom gyakran visszatartja a betegektől az életmentő kezelést. „Az elhízásra még mindig úgy tekintenek, mint egy önmagának okozott betegségre. Szerintem ez orvosi botrány” – állítja az orvos.

Hogyan működik a gyomor bypass műtét?

A gyomor bypass során a gyomrot a nyelőcső alatt két részre osztják. Ezáltal egy kis felső rész (gyomorzsák) jön létre, amelyet elválasztanak a gyomor többi részétől. A vékonybelet is elvágják a felső részen, és összekötik a gyomorzacskóval, így a táplálék közvetlenül a vékonybélbe jut, amely már valamivel előrébb van.

A műtét után csak kis mennyiségű étel fogyasztható. Az étkezési szokásokat hosszú távon meg kell változtatni.

Előfordulhatnak komplikációk?

Mint minden műtéti beavatkozásnál, a gyomorszűkítés során is előfordulhatnak komplikációk – magyarázza a sebész. „Különbséget kell tenni az általános és a specifikus szövődmények között”. Az általános szövődmények közé tartozik a gyulladás, a sebgyógyulási zavarok, a vérzés és a vérrögök (trombózis) kialakulása.

„Speciális szövődmények lehetnek a szivárgó vagy túlságosan szoros varratok miatt” – hangsúlyozza az orvos. Ha ez bekövetkezik, ennek megfelelően kell reagálni. Komplikációk csak az esetek egy-három százalékában fordulnak elő, és csak az esetek körülbelül 0,05 százalékában vezet halálhoz” – hangsúlyozza a szakértő.

Kik számára alkalmas az eljárás?

A gyomor bypass műtétet gyakran fiatal, elhízott betegeknél végzik el. Ez különösen igaz akkor, ha a páciens 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A gyomorszűkítés orvosi indikációja hivatalosan akkor adott, ha a testtömegindex (BMI) 35 és már vannak kísérőbetegségek. „Ezenkívül még akkor indokolt orvosilag, ha a hagyományos terápiás formák sikertelenek – mondja a sebész. – További pontosításokra lehet szükség a pszichiátriai anamnézissel rendelkezők esetében, mivel ezekben az esetekben nem feltétlenül javasolt a műtét.”

Elolvasom a cikket