Orbán: Magyarország és Montenegró számíthat egymásra

MH/ MTI
2024. október 24. csütörtök. 13:36

Akármi is történik a világpolitikában, Magyarország és Montenegró számíthat egymásra, pozitívan tekint egymásra, nincs köztük semmilyen politikai vagy gazdasági konfliktus – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Montenegró miniszterelnökével, Milojko Spajiccsal folytatott tárgyalást követően adott sajtónyilatkozatában.

A magyar kormányfő a jelenleg legfontosabb nemzetközi kérdésként az EU bővítését jelölte meg. Elmondta: az EU versenyképessége romlik, világgazdasági súlya csökken.

A magyar válasz erre az, hogy szükség van frissességre és új lendületre, új erőforrásokat kell bevonni az európai gazdaságba, ennek legkézenfekvőbb módja pedig a nyugat-balkáni országok felvétele.

Nagyon sok fejezetet kellett volna már lezárni a tárgyalások során eddig is, de az EU a nyugat-balkáni országokkal való bővítést elhanyagolta, ezért a folyamat lelassult, majd megállt – emlékeztetett, hozzátéve: a magyar EU-elnökség azt vállalta, hogy ezen az „áldatlan állapoton” változtatni fog.

A kétoldalú együttműködést méltatva kiemelte, hogy a magyar–montenegrói kereskedelem szinte minden évben rekordot dönt, a magyar cégek pedig nagy súllyal vannak jelen már most is a montenegrói gazdaságban.

Elolvasom a cikket