A szervezetre gyakorolt előnyeiről azonban eltérőek a vélemények. Jótékony-e a burgonya, ha mindennap fogyasztjuk? – olvasható a Sports.kz oldalán.
A burgonya sok hasznos anyagot tartalmaz: rostot, B- és C-vitamint, káliumot.
A C-vitamin erősíti az immunrendszert és javítja az anyagcserét, a kálium jót tesz a szívnek és fenntartja a folyadékszintet az emberi szervezetben, a rostok pedig a jó emésztéshez szükségesek.
A burgonya szénhidrátokat is tartalmaz, amelyek energiát biztosítanak. Szénhidrátok nélkül aktív életmódot folytatni nem lehet meglenni. Köretként jó hangulatot biztosít, és energiabombát ad.
Karotinoidokat és antociánokat tartalmaz. Ezek az antioxidánsok hatékonyak az úgynevezett „szabad gyökök” elleni küzdelemben, amelyek gyakran a rák és a szívbetegségek okozói.
Van egy olyan vélekedés, hogy a burgonya gyakori fogyasztása túlsúlygyarapodáshoz vezet.
A legújabb orvosi kutatások azonban bebizonyították, hogy ez a vélemény téves. Megfelelő feldolgozás esetén kevés kalóriát tartalmaz.
A leghasznosabb főzve vagy sütve, sok fűszer és só nélkül fogyasztani.