Vasalás vasaló nélkül?

A sok házimunka közül, amelyeket nap mint nap végzünk, az egyik leginkább „gyűlölt” a vasalás, bár az okát nehéz lenne megmondani. Éppen ezért mindig keressük az olyan megoldásokat, amelyek vagy megkönnyítik, vagy szükségtelenné teszik ezt a feladatot.

Élet vasaló nélkül: a mosással kezdődik minden

Az egyre növekvő energiaköltségek és a feladat időigényessége egyre több ember késztet arra, hogy ne vasalják a ruhákat. (Többek között ezek a szempontok is hozzájárultak a kézi gőzölős vasalók kifejlesztéséhez, amelyek használata egyszerűbb és gazdaságosabb.) Ám ha vasalás nélküli életre vágyik, az első és legfontosabb teendő a mosás és teregetés újragondolása. Az első lépés a sikerhez, hogy okosan mosson: nézze meg a ruhák címkéjén található információkat, mielőtt a mosógépbe pakol!

A megfelelő hőmérsékleten, a megfelelő programmal való mosással biztos lehet benne, hogy a ruhák szálai nem sérülnek, ami már egy hatalmas lépés a gyűrődésmentes száradás felé. Miután kivette a szennyest, jöhet a következő lépés, a teregetés. A legjobb, ha fogason szárítja a ruhákat, külön-külön, lazán, hogy ne érjenek össze. Ha így akasztja a tiszta ruhákat a szekrénybe, már csak egy apró teendője lesz, mielőtt felvenné.

Így vasaljon vasaló nélkül

A megfelelő módon mosott és szárított ruhák minimálisan gyűröttek. A következő lépés a vasalás lenne, de helyette próbálja ki a következő módszereket:

  • Ecetes permet

Keverjen össze fél liter vizet egy evőkanál ecettel, és öntsd egy szórófejes flakonba. Kb. húsz centiről permetezze be a ruhákat, és kézzel simítsa ki. Az ecet lágyítja a textíliákat, így ha ezt a módszert választja, gyűrődésmentes lesz a ruhája – ráadásul fel is frissíti, ha esetleg túl sokáig állt a szekrényben.

  • Vízforraló

Hogy elkerülje a vasalóval a kezében töltött hosszú órákat, választhatja a vízforralós megoldást is. Ezt főleg akkor ajánljuk, ha siet: melegítsen vizet a forralóban, és a gőzben húzza ki a ruhát. Olyan, mint a gőzölős vasaló, csak sokkal egyszerűbb.

Elolvasom a cikket