Visszakoznának immár a svédek is

MH/ MTI
2024. október 24. csütörtök. 18:18

„A négyéves, 2028-ig szóló fejlesztésisegély-stratégia 3 milliárd svéd korona (106 milliárd forint) juttatás segítségével kívánja csökkenteni a Svédországba és az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlást” – emelte ki a miniszter. Ludvig Aspling, az egyik jobboldali kormánypárt, a Svéd Demokraták szóvivője a tájékoztatón azt mondta, „a kialakítandó hosszú távú együttműködés célja az illegális migráció alapvető okainak a fejlesztések révén történő megszüntetése, ami az érintett országok békéjének, biztonságának és stabilitásának a helyreállítását is elősegítené”. Hozzátette: további cél, hogy a bevándorlók mielőbb térjenek vissza a hazájukba.

A kibocsátó országokban és a tranzitországokban található infrastruktúrát és a befogadóközpontok színvonalát javítani akarják, további cél pedig az, hogy a visszatérő migránsok szakmát tanulhassanak, és munkát találni is segítenének nekik. Hangsúlyozta továbbá, hogy a svéd kormány a migrációs útvonalakon tapasztalható emberkereskedelem ellen is harcolni kíván.

A radikálisan jobboldali Svéd Demokratákat is magába foglaló, két éve hatalmon lévő svéd kormány már hozott a migráció visszaszorítását célzó intézkedéseket: szigorították a családegyesítés feltételeit, idén szeptemberben pedig arról döntöttek, hogy 2026-tól a jelenleginél jóval magasabb összeget, 359 ezer korona (12 millió forint) segélyt adnak majd azon migránsoknak, akik hajlandók önként visszatérni a hazájukba.

Elolvasom a cikket