A férfiak magassága valóban súlyosan kihat az egészségükre?

Az átlagos magasság különböző országokban is eltér, ami a helyi táplálkozási szokásokra, életmódra és etnikai hovatartozásra is visszavezethető – írja a Life.hu.

A magasság szempontjából a genetika kulcsszerepet játszik. A családi háttér, az örökölt gének hatással vannak arra, hogy ki milyen magasra nő. A magasság kialakulásában azonban a táplálkozás is jelentős szerepet játszik, különösen a gyermekkorban és serdülőkorban. A megfelelő táplálkozás, amely magában foglalja a vitaminok és ásványi anyagok, például a cink és a vas megfelelő bevitelét, elengedhetetlen a normális növekedéshez.

A magasság nemcsak a kinézetet befolyásolja, hanem a különböző betegségek kockázati tényezőjét is. Például a magasabb férfiak esetében alacsonyabb a valószínűsége a sztrók kialakulásának, míg az alacsonyabb esetében fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Egy 2008-as tanulmány megállapította, hogy a 177 centiméter feletti magassággal rendelkező férfiak 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek prosztatarákkal, mint azok, akik alacsonyabbak. Hasonlóan, a 2017-es kutatások is alátámasztották, hogy a magasabb férfiak esetében nagyobb a valószínűsége a prosztatarák kialakulásának.

A kockázati tényezők között a neurofibromatózis, a hipofízis adenoma és a növekedési hormon hiánya is szerepet játszhat. Ezek a genetikai rendellenességek befolyásolják a magasságot és a növekedést, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az ideális magasság sok férfi számára csak egy álom marad, de fontos megjegyezni, hogy a magasság egyedi genetikai jellemző, amely önmagában nem határozza meg az egészségügyi állapotot. A férfiak átlagos magassága alapján a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a magasabb termet csak egy a sok kockázati tényező közül. Fontos, hogy a férfiak egészségügyi szűréseken vegyenek részt, függetlenül a magasságuktól, hogy a betegségek megelőzhetőek legyenek.

A férfiak magassága tehát nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem egészségügyi kockázati tényezőként is jelentős szerepet játszik. Ahogy öregszünk, a magasságunk csökkenhet, de a tudatos életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres orvosi ellenőrzések segíthetnek a magasság és az egészség összefüggéseinek kezelésében.

Elolvasom a cikket