Minden bogyós gyümölcs tartalmaz polifenolokat, de ezek más és más mennyiségben vannak jelen. A tanulmány megállapította, hogy az áfonya összetétele a lehető legjobban erősíti a szívet. Ebben a polifenolok összetétele lehetővé teszi, hogy javítsa a véráramlást két órával azután, hogy száz grammot megettünk ezekből a bogyókból – írja a Sports.kz.
A londoni King’s College (Egyesült Királyság) biológusainak következtetéseit a Food & Function című kiadványban tették közzé.
Mint a szakértők megállapították, erőteljes hatást fejtenek ki az antioxidánsok, amelyben kifejezetten gazdag az áfonya.
Ezt 18 és 45 év közötti férfiak bevonásával végzett vizsgálatban bizonyították. Egy hónap elteltével a kísérlet minden résztvevőjénél kivétel nélkül 1,1 százalékkal nőtt az artériák szélessége.
A fő polifenolok a flavonoidok, lignánok, fenolsavak, sztilbenek; mindegyikük kiváló antioxidáns – eltávolítják a szabad gyököket, amelyek a szervezet öregedéséért felelősek.