A hólyagrák legfőbb tünetei

„A leggyakoribb hólyagrákos tünet a vér a vizeletben” – mondja dr. Thomas Smith urológus sebész.

Három túlélő osztja meg első hólyagrákos tüneteit, Smith pedig arról beszél, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

A vér a vizeletben gyakran az első hólyagrákos tünet

Egy nap 2018-ban Arthur Hamberger, M. D., vért vett észre a vizeletében. Leírása szerint „a rózsaszín leghalványabb árnyalataként, amit el lehet képzelni”. És ez csak egyszer fordult elő. De orvosként és háromszoros ráktúlélőként tudta, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a tünetet. Így hát felkereste az urológusát, és vizsgálatot csináltatott.

„Kimutatta, hogy egy meglehetősen nagy daganat van a hólyagomban és egy tömeg a hasnyálmirigyemben” – mondja Arthur, aki 73 éves volt a hólyagrák diagnózisának idején.

A most már hatszoros ráktúlélőként Arthur hálás, hogy nem hagyta figyelmen kívül a hólyagrák korai tünetét. Orvosa úgy tudta eltávolítani a daganatot, hogy a hólyagja ép maradt. A hasnyálmirigyrákot is megműtötték.

„Ha nem lett volna az a kis vér a vizeletemben, soha nem találták volna meg a daganatot a hasnyálmirigyemben” – mondja.

Margo Wickersham szintén vért vett észre a vizeletében. Ez egy reggel történt. És másnap reggel is. Aztán soha többé.

„Csak egy kis vér volt, és rózsaszínű, nem vörös – emlékszik vissza Margo. – De 57 éves nő voltam, és klimax utáni állapotban, így nem volt sok ok, ami megmagyarázhatta volna.”

A vizeletminta kizárta a húgyúti fertőzést (UTI). Margo azonban úgy döntött, hogy felkeres egy urológust, miután a szülészorvosi rendelőjében egy szakápoló csak annyit mondott: „Majd szemmel tartjuk.”

A hólyagtükrözés egy kis daganatot mutatott ki a hólyagjában. Margónak azt mondták, hogy nagyon agresszív, I. stádiumú hólyagrákja van. Második szakvéleményt kapott az MD Andersonban, amely megerősítette az I. stádiumú hólyagrák diagnózisát, és felfedezte a plazmacitoid rákot is, a hólyagrák egy rendkívül ritka típusát, amelyről ismert, hogy visszatér.

„Nem lehet mindig az alapján menni, ahogyan érzi magát az ember. Teljesen jól éreztem magam, de vér volt a vizeletemben – mondja Margo, aki az MD Andersonban három évvel ezelőtt elvégzett kezelés után nem mutatta ki a betegség nyomait. – Ha a vizeletében vér van, az egy piros zászló. Menjen orvoshoz.”

Figyeljen a fáradtságra, a testében bekövetkező egyéb változásokra

Amikor Ron Speidel a hatvanas évei elején fáradtságot kezdett tapasztalni, ezt az étrendjében és alvási szokásaiban bekövetkezett változásoknak és egyszerűen az öregedésnek tulajdonította.

„Sajnos általában ez a helyzet – mondta Ron urológusa otthon, a texasi McAllenben a homályos tünetről. – A fáradtság miatt nem tudunk CT-vizsgálatot végezni.”

Valójában ez volt Ron legkorábbi tünete a hólyagráknak. Néhány hónappal később vért vett észre a vizeletében. Másnapra időpontot kapott az orvosától.

„Ekkorra a vizeletem már szinte teljesen véres volt – mondja. – Egyetlen nap alatt.”

Az urológus azt mondta neki, hogy hólyagrákról van szó, és kezelésre az MD Andersonba utalta.

„Nagy szerencsém volt, hogy gyorsan kaptam időpontot az MD Andersonban – mondja Ron, aki nyugdíjas rendőrtiszt. – Az orvosok képesek voltak kezelni a kezdeti hólyagrákomat, és még azután is, hogy áttéteket adott.”

A hólyagrák egyéb tünetei

A vizeletben lévő vér, vagy hematuria a leggyakoribb tünet, amelyet Smith a hólyagrákos betegeknél lát.

Azt is mondja, hogy sok beteg tapasztalja:

  • égő érzés vizelés közben;
  • gyakoribb vizelés;
  • erősebb vizelési inger.

„Ezek a tünetek átfedhetnek más hólyagbetegségekkel, például húgyúti fertőzéssel is – mondja Smith. – Ezért fontos, hogy kivizsgáltassuk őket.”

Mikor kell orvoshoz fordulni a hólyagrák tünetei miatt

Arthur, Margo és Ron mind örülnek, hogy orvoshoz fordultak, miután vért észleltek a vizeletükben. Ez vezetett el őket a hólyagrák diagnózishoz és a sikeres kezeléshez.

„Voltak olyan betegeim, akiknek kis vérrögök voltak a vizeletükben, és csak egy kis daganat volt a hólyagban – mondja Smith. – Egy egyszerű endoszkópos műtéttel el tudtuk távolítani a daganatot, és azóta jól vannak. És volt olyan betegem is, akinek előrehaladott hólyagrákja volt, és nem voltak olyan sokáig tünetei.”

Hangsúlyozza, hogy a vizeletben talált vér és a mikroszkopikus hematuria – amely csak mikroszkóp alatt látható vér – mennyisége nem mindig korrelál a betegség stádiumával és súlyosságával.

Tehát, mikor kell orvoshoz fordulni a hólyagrák tünetei miatt?

„Amint észreveszi őket – mondja Smith. – Soha ne hagyjon figyelmen kívül egy tünetet, még akkor sem, ha az jelentéktelennek tűnik vagy csak egyszer fordul elő.”

Elolvasom a cikket