Az EU-Texas gazdasági fórumon a magyar elnökség programja

MH/ MTI
2024. október 25. péntek. 21:22

Az Európa Unió-Texas Gazdasági Vezetői Fórumot a Texasi Európai Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezte az Európai Unó képviselete és a washingtoni magyar nagykövetség társszervezésében.

Az eseményen nyitóbeszédet mondott Jovita Neliupsiené, az EU washingtoni nagykövete és Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövet.

Az EU képviseletét vezető diplomata az Európa és Texas állam közötti intenzív gazdasági kapcsolatokat emelte ki, azt hangoztatta, hogy az állam kiemelt exportőr Európába, míg fontos csomópontja az Európából az Egyesült Államokba érkező befektetéseknek.

Takács Szabolcs ismertette a december végéig tartó magyar európai uniós elnökség prioritásait, amelyek hangsúlyos eleme a gazdasági összekapcsoltság, az úgynevezett konnektivitás erősítése, valamint a migrációs kérdések kezelése.

Rámutatott arra is, hogy Magyarország és Texas földrajzi elhelyezkedése hasonló abból a szempontból, hogy dél felől érkező migrációs nyomásnak vannak kitéve, valamint hasonló politikai vitákat folytat az illegális bevándorlás kezelésével kapcsolatok eszközökről.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat illetően Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy Texas állam exportja Magyarországra évente mintegy 750 millió dollár, míg a behozatal Magyarországról eléri a 600 millió dollárt.

Az állam számára Magyarország az ötödik legfontosabb exportpiac. Texas, gazdaságának mérete alapján, önmagában a világ nyolcadik legerősebb gazdasága.

Az eseményen részt vettek magyarországi vállalkozások, köztük űripari cégek vezetői, valamint Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

A fórum kiemelt témája volt az űripar, mint az Európai Unió és Texas, valamint Magyarország és Texas közötti gazdasági kapcsolatok.

A magyar kormány 2023-ban a texasi székhelyű űrkutatási vállalattal az Axiom Space-szel kötött együttműködési megállapodást, amelynek keretében a jövőben magyar űrhajós utazhat a világűrbe.

Elolvasom a cikket