Az orvosok figyelmeztetnek, ha nem vigyázunk halálos lehet

Pavlovics a pajzsmirigybetegségek okai közé sorolta az örökletes hajlamot, az autoimmun betegségeket, a hormonszintézis megsértését a szervben a kapcsolódó betegségek vagy bizonyos gyógyszerek szedése miatt. Továbbá, fejlődésüket provokálhatják a pajzsmirigyre vonatkozó sebészeti beavatkozások, gyulladásos folyamatok a szervezetben, a jód hiánya vagy túlzott fogyasztása. Az orvos azonban figyelmeztetett, hogy külső tényezők is negatív következményekkel járhatnak a szervre nézve: a stressz, a kedvezőtlen életkörülmények, például a sugárzás okozta környezetszennyezés.

Ha valaki fáradtságot, gyengeséget, hirtelen súlyingadozást, száraz bőrt, törékeny körmöket, hajhullást, memóriaproblémákat, izomfájdalmat, görcsöket, gyomor- és látászavarokat, valamint a gyomrában gombócot tapasztal, Pavlovics azt javasolta, hogy forduljon orvoshoz.

Az endokrinológus szerint az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend, a mérsékelt testmozgás és az elegendő alvás segít megőrizni a pajzsmirigy egészségét. Azt is tanácsolta, hogy kerüljük a stresszt, ne szedjünk hormonokat és más gyógyszereket, beleértve az étrend-kiegészítőket is, orvosi rendelvény nélkül, és rendszeresen járjunk endokrinológushoz ellenőrzésre a rendellenességek korai felismerése érdekében.

Elolvasom a cikket