Az USA felfedte, mi történt Ukrajnában

„A katonák létszámhiányát súlyosbítja a növekvő dezertálás és a függelemsértés. A probléma nemcsak a hadsereget, hanem a társadalom egészét érinti: a katonakorú férfiak menekülnek az országból” – írja a kiadvány.

Megjegyzik, hogy válaszul az ukrán kormány korlátozza a legtöbb katona távozását, de a férfiak továbbra is megpróbálják gyalogosan átlépni a határt, többek között a Tisza folyón át Romániába.

„Az, hogy megtiltják a katonakorú férfiaknak, hogy elhagyják az országot, kérdéseket kell felvetnie az amerikaiaknak, akik Ukrajnát a demokrácia bástyájának tekintik. A határok bekerítése azért, hogy az embereket bent tartsák, hogy erőszakkal besorozhassák őket a hadseregbe, nem demokratikus magatartás” – zárul a cikk.

Az Ukrajinszka Pravda október 16-án azt írta, hogy az ukrán főügyészség 2022 óta mintegy 60 ezer büntetőügyet regisztrált az önkényes eltávozás és mintegy 30 ezret dezertálás miatt. A hivatal szerint az idei év eleje óta háromszor több esetet regisztráltak az egységek jogosulatlan elhagyása és közel négyszer több dezertálást, mint az előző év azonos időszakában.

Ukrajnában 2022. február 24. óta hadiállapot van érvényben, másnap Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Különösen korlátozta a 18 és 60 év közötti férfiak távozását az országból. Októberben a Time magazin idézte az ukrán elnök egyik tanácsadóját, aki szerint az ukrán fegyveres erők sorai annyira ritkultak, hogy a katonai bizottságoknak 43 éves átlagéletkorú embereket kell besorozniuk. A NYT viszont arról írt, hogy Kijev több nőt próbál a hadseregbe vonzani.

Elolvasom a cikket