A hajdina az egyik leghasznosabb gabonaféle. Számos vitamint és hasznos mikroelemet tartalmaz, amelyek rendkívül szükségesek az emberi szervezet számára: folsav, kalcium, magnézium, vas, kálium, B-vitaminok – jelenti Sports.kz a Hibiny.ru alapján.
A hajdina csökkentheti a rossz koleszterinszintet és hígíthatja a vért, csökkentve a trombózis kockázatát. A dara fitoszterolokat tartalmaz – olyan természetes anyagokat, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását az ételekből – írja a Sports.kz.
Magas rosttartalmának köszönhetően a hajdina segít normalizálni az emésztőrendszert és megelőzi a székrekedést.
Azonban még egy olyan hasznos terméknek is, mint a hajdina, vannak ellenjavallatai. Nem ajánlott a gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedő emberek számára, mivel a rostok puffadáshoz és gázképződéshez vezethetnek.
A tudósok bebizonyították, hogy a hajdina zabkása rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a pszicho-érzelmi állapotra, serkenti az agyat és emeli a hangulatot.