Egy izraeli légicsapás három újságírót ölt meg Dél-Libanonban

A megöltek Ghaszan Najjar operatőr és Mohamed Reda mérnök, az Irán-barát Al-Mayadeen hírportál munkatársai, valamint Wissam Qassem operatőr, aki a Hezbollah Al-Manar nevű műsorszolgáltatójának dolgozott – közölték külön-külön a hírügynökségek – tájékoztat a Reuters.

A támadás az izraeli hadsereg és a libanoni Hezbollah milícia közötti egyéves ellenségeskedés leghalálosabb médianapjává tette ezt a napot.

Izrael nem adott azonnali kommentárt, amely általában tagadja, hogy szándékosan támadna újságírókat.

A konfliktus során korábban öt újságíró vesztette életét a libanoni izraeli támadásokban, köztük a Reuters vizuális újságírója, Issam Abdallah.

Hasbaya egy muszlimok és keresztények által egyaránt lakott város. Az elmúlt hetekben több támadás érte a külvárosát, de a péntek hajnali 3 óra (GMT éjfél) körüli csapás volt az első, amely magát a várost érte.

„Ez háborús bűncselekmény” – mondta Ziad Makary libanoni tájékoztatási miniszter. A vendégházakban hat médium, köztük a Sky News, az Al-Dzsazíra és a libanoni műsorszolgáltatók legalább 18 újságírója szállt meg.

„Hallottuk, hogy a repülőgép nagyon alacsonyan repül – ez ébresztett fel minket –, majd meghallottuk a két rakétát” – mondta Muhammad Farhat, az Al-Dzsadíd libanoni csatorna riportere a Reutersnek. Elmondta, hogy több bungaló is megsérült. Felvételein felborult és megrongálódott autók látszottak, némelyiken „Press” felirat volt látható.

„Körülbelül egy hónapig jelentettünk onnan, anélkül, hogy bármi történt volna. Azt sem tudom, hogyan másztam ki a romok alól” – mondta Farhat.

Ghassan bin Jiddo, az Al-Mayadeen igazgatója a csatorna X-számláján azt mondta, hogy a támadás „szándékos” volt.

„Teljes mértékben a megszállót (Izraelt) tartjuk felelősnek ezért a háborús bűncselekményért, amelynek során újságíróstábok, köztük az Al-Mayadeen csapata is célba került” – mondta Bin Jiddo.

Izrael támadja a libanoni médiát is

Egy nappal korábban Izrael csapást mért az Al-Mayadeen által használt irodára Bejrút déli külvárosában. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint egy ember meghalt, öt másik, köztük egy gyermek pedig megsebesült.

A bejrúti hatóságok szerint az izraeli katonai hadjárat több mint 2500 ember halálát okozta, és több mint 1,2 millió embert kényszerítettek lakóhelye elhagyására, ami humanitárius válságot okozott.

Csütörtökön egy izraeli csapás három libanoni katonát ölt meg, amikor sebesülteket próbáltak evakuálni a határ menti Játer faluból – közölte a libanoni hadsereg. Az izraeli hadsereg részéről nem érkezett kommentár.

Az Egyesült Államok szerint Izraelnek lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a polgári áldozatokat, és ne veszélyeztesse az ENSZ békefenntartóit vagy a libanoni hadsereg katonáit a gázai és libanoni támadásai során.

Izrael, amelyet a kórházak és iskolák bombázása miatt bíráltak, azt mondta, hogy pontosan a Hamász és a Hezbollah harcosait veszi célba, azzal vádolva őket, hogy civileket használnak pajzsként.

Az Újságíró-védő Bizottság (CPJ) közölte, hogy október 24-én előzetes vizsgálatai szerint a gázai háború kezdete óta legalább 128 médiamunkást öltek meg, ami a leghalálosabb időszak az újságírók számára, amióta a CPJ 1992-ben elkezdte az adatgyűjtést.

Közülük 123 palesztin, két izraeli és három libanoni volt.

Elolvasom a cikket