Egy kardiológus elárulta, hogy kiknél a legesélyesebb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata

„Az magas vérnyomás kialakulásának kockázata az 55 év feletti férfiaknál és a 65 év feletti nőknél figyelhető meg, akiknek szülei szintén ebben szenvedtek, dohányoznak, túlsúlyosak vagy elhízottak és anyagcserezavarral (megnövekedett koleszterin-, glükóz-, húgysavszinttel) küzdenek” – mondta.

Shlyakhto megjegyezte, hogy általában a magas vérnyomás kialakulásának kockázati tényezői végtelenek lehetnek, amelyek magukba foglalják az életkort, a nemet, a súlyosbodott öröklődést és a változékonyságot – ami lehet a túlsúly, a dohányzás, a hypodynamia, a cukorbetegség, a pszicho-érzelmi stressz.

A magas vérnyomás megelőzésének fő ellenszerei az életmódváltás, és súlyosbodott öröklődés esetén még nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a viselkedésbeli kockázati tényezők optimalizálására – mondta Shlyakhto.

Elmondása szerint a megelőzés érdekében 10 ezernél több lépést kell gyalogolni, meg kell próbálni megtalálni azokat a mozgásformákat, amelyek örömet okoznak, mint például a foci, a tollaslabda, az úszás vagy a tenisz.

Szükséges továbbá lemondani a dohányzásról és más típusú cigarettákról, az alkoholtartalmú italok fogyasztásáról – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, hogy túlsúly esetén növelni kell a fizikai aktivitást és optimalizálni a táplálkozást.

„Mostanában nagy figyelmet fordítanak a stresszel való foglalkozásra – azt tanácsolom a betegeknek, hogy hallgassák kedvenc zenéjüket, táncoljanak és meditáljanak” – mondta Shlyakhto.

Elolvasom a cikket