Európa igyekszik alátámasztani az orosz szankciókat

Az uniós tisztviselők és követek közötti megbeszélések középpontjában több olyan kezdeményezés áll, amelyek biztosítják, hogy az európai szankciók hosszabb távon is érvényben maradjanak, és szigorúbb végrehajtással erősítsék meg azokat, még akkor is, ha Washington irányt változtat – számol be a Reuters.

A lehetséges lépések között szerepelnek az Oroszországba irányuló gyanús áruszállítmányok azonosítására és leállítására vonatkozó „mindenre kiterjedő” záradékok, valamint a kőolajszállítás szélesebb körű korlátozása – mondták a szakemberek.

Arról is folynak tárgyalások, hogy az európai fővárosoknak hathavonta meg kell újítaniuk az orosz központi banki eszközök befagyasztását, amely a Moszkvával szembeni legnagyobb nyugati szankció, árulták el a nevük elhallgatását kérő források.

Három uniós diplomata elmondta, hogy néhány tagállam dolgozik egy olyan „mindenre kiterjedő” záradék ötletén, amelyet vagy a harctéri árukra vagy a tiltott export szélesebb spektrumára alkalmaznának.

A záradék lehetővé tenné a vámtisztviselők számára, hogy feltartóztassák a szállítmányokat, ha a rendeltetési hely logikátlannak tűnik, például ha Oroszországon keresztül közép-ázsiai országokba akarnak eljutni.

Az előkészületek a washingtoni álláspont megváltozására készülnek, amennyiben Trumpot újraválasztják.

Az Európai Unió most megpróbál saját eszközöket találni a végrehajtás megerősítésére és az Oroszországgal szembeni korlátozások szigorítására.

Elolvasom a cikket