A vajjal az a fő probléma, hogy túl sok telített zsírt, valamint transzzsírokat tartalmaz. Az emberi szervezetbe jutva negatívan kezdik befolyásolni az egészségét – írja a Sports.kz.
Egy táplálkozási szakértő amerikai tudósokra hivatkozva kifejtette, hogy a telített zsírok telítetlen zsírokkal – vajat diófélékkel és növényi olajokkal – való helyettesítése 17 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A vaj azonban megterheli a GI traktust, különösen, ha más kalóriadús élelmiszerekkel együtt fogyasztják. Ez a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy betegségeinek súlyosbodásához vezet – jegyezte meg Dianova az URA.ru-val folytatott beszélgetésben.
Az orvos azt javasolta, hogy a magas vérnyomásban, érelmeszesedésben, máj- és hasnyálmirigy-betegségekben szenvedők mondjanak le a vajról. A második csoport, amelynek kevesebb vajat kell ennie, az elhízott vagy erre hajlamos betegek.
Ha valakinek nincsenek ilyen betegségei, akkor a WHO által meghatározott norma szerint naponta legfeljebb 22 g telített zsírt lehet fogyasztani. Vagyis a vaj megengedett adagja körülbelül 14 g. A táplálkozási szakértő kifejtette, hogy elegendő napi egy evőkanál vaj és 2-3 evőkanál növényi olaj. Ez lesz az igazi egyensúly.