Kiderült, biztonságos-e alkoholt fogyasztani gyógyszerszedéskor

Számos tényező befolyásolja, hogy biztonságos-e alkoholt fogyasztani egy gyógyszer bevétele alatt vagy után – írja a Sports.kz.

Mikor lehet alkoholt inni a tabletta bevétele után?

Annak meghatározása, hogy alkoholfogyasztás előtt vagy után bevehet-e gyógyszert, több tényezőtől is függhet. Például a gyógyszer típusa, az alkohol típusa és mennyisége befolyásolhatja, hogy mennyire biztonságos vagy veszélyes a kombináció. Fontos azt is tudni, hogy a gyógyszer bevétele után mennyi időt kell hagyni az alkoholfogyasztás előtt.

Meg kell jegyezni, hogy az egyes emberek anyagcseréje, alkoholtűrése és egyéb egyéni egészségügyi tényezők is döntő tényezői lehetnek annak, hogy mennyi időre számíthatunk az alkoholtartalmú italok fogyasztásától. Az alkohol és a gyógyszerek akkor is káros hatásúak lehetnek, ha nem egyidejűleg szedik őket. Néha néhány órával a tabletták bevétele után már ihat, máskor viszont néhány napot vagy hosszabb időt kell várnia.

Egy másik tényező az életkor. Ahogy öregszünk, az alkohol tovább marad a szervezetünkben. Ennek oka, hogy az alkohol anyagcseréje lelassul. Továbbá, minél idősebbek leszünk, annál valószínűbb, hogy egyszerre több különböző gyógyszert szedünk, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az alkohollal.

Az, hogy mennyire jól metabolizáljuk az alkoholt, a nemünktől is függ. Mivel a férfiak és a nők testkémiája eltérő, ezért az alkohol felszívódása és anyagcseréje is eltérő ütemben történik. Azonos mennyiségű alkohol fogyasztása után a nők véralkoholszintje általában magasabb, mint a férfiaké.

Paracetamol, ibuprofen és alkohol

Az embereket leggyakrabban az foglalkoztatja, hogy fogyaszthatnak-e alkoholt paracetamol- vagy ibuprofentartalmú fájdalomcsillapítókkal együtt. A hatás teljes mértékben a fájdalomcsillapító tabletta típusától függ.

Az általános fájdalomra, izomfájdalomra, lázra és gyulladásra ható gyógyszerek alkohollal való kombinálása gyomorpanaszokat, vérzést, gyomorfekélyt és szapora szívverést okozhat. A paracetamol és az ibuprofen alkohollal keverve májkárosodást is okozhat. Ha rendszeresen szedi ezt a gyógyszert fájdalomcsillapításra, akkor a legjobb, ha kerüli az alkoholt, vagy csak alkalmanként iszik.

Ha azonban fejfájás csillapítására vagy egyszeri fogorvosi látogatás után fogyasztotta őket, a kockázat nem nagy. Azonban továbbra is kerülje, hogy ezt a gyógyszert alkoholfogyasztással egyidejűleg vegye be.

Elolvasom a cikket