Kiderült, mi történik a testével, ha leteszi az e-cigarettát

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, többen majdnem belehaltak, miután függőjévé váltak az elektromos cigarettának, amelyről nyugodtan kijelenthetjük: a közhiedelemmel ellentétben korántsem jelent „egészségesebb” alternatívát a dohányzással szemben. Most bemutatjuk, mi történik a szervezettel, ha lemond erről a káros szenvedélyről – írta meg a Bors.

Az első húsz perc

Húsz perc kell ahhoz az e-cigi használata után, hogy a szívverése normalizálódjon, a vérnyomása csökkenjen, a keringése pedig helyreálljon.

Az első pár nap

Amikor abbahagyja az e-cigi használatát, azt kell tapasztalnia, hogy a légzése kevésbé lesz nehézkes, és a légáramlás tisztább lesz. A szívroham kockázata már egy nap elteltével is csökken. 24 órával az e-cigi letétele után számos mellékhatás fog jelentkezni, ám ez később fokozatosan csökkenni fog. A nikotin körülbelül három nap alatt távozik a szervezetéből. Ezután jönnek az igazán komoly változások.

Az első hetek, hónapok

Egy hónap elteltével a tüdő kezd helyreállni. Javul a tüdőkapacitás. Érezhetően kevesebb a légszomj és a köhögés. Kilenc hónap elteltével a tüdő egészsége jelentősen javul, köszönhetően a szerv belsejében lévő mikroszkopikus, szőrszerű struktúrák megújulásának, amelyek segítenek kiszorítani a nyálkát és felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.

Ami a rák kialakulásának kockázatát illeti: jelenleg kevés információ áll rendelkezésre az e-cigaretta és a rák közötti összefüggésekről. Ennek oka az, hogy ezek a termékek még viszonylag újkeletűek, és az e-cigaretták nem tartalmaznak dohányt, amely ismert rákkeltő anyag – írja a Ladbible.

Elolvasom a cikket