„Magyarország a közel-keleti régió stabilitásáért és békéjéért dolgozik”

MH/ MTI
2024. október 25. péntek. 18:37

Bejegyzésében az államtitkár emlékeztetett: a francia Kül- és Európaügyi Minisztérium magas szintű nemzetközi konferenciát szervezett a Libanonban kialakult konfliktus kezelésére és az ország megsegítésére.

A megbeszélést Emmanuel Macron francia elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár és Mohammad Najib Azmi Mikati libanoni miniszterelnök nyitotta meg, számos külügyminiszter és nemzetközi tisztviselő részvételével.

„Magyarország képviseletében hangsúlyoztam, hogy elkötelezettek vagyunk a további regionális eszkaláció megakadályozása mellett. Kiemeltem a libanoni hatóságok megerősítésének és támogatásának szükségességét, valamint a régóta súlyos feszültségeket okozó szíriai menekültek biztonságos hazatérésének elősegítését” – írta Azbej Tristan.

Az ártatlan civilek biztonsága és a belső menekültek visszatérése otthonaikba minden oldalon fontos. Ezzel együtt minden erőfeszítést meg kell tennünk azért is, hogy a Hamász terrorszervezet által ejtett izraeli túszokat szabadon engedjék – tette hozzá.

„A konferencián bejelentettem, hogy Magyarország az elmúlt hetekben 124 ezer dollár értékű adománnyal járult hozzá a konfliktus eszkalálódása miatt megsérült és lakóhelyüket elhagyni kényszerült libanoni civilek megsegítéséhez.

Ezt a támogatást keresztény szervezeteken keresztül juttatjuk el a rászorulókhoz, és további humanitárius akciókat is tervezünk a közeljövőben” – emelte ki az államtitkár.

Elolvasom a cikket