Alison Cullen brit táplálkozási szakértő arról számol be, hogy a „rossz” koleszterin szintjének emelkedéséhez a vérben többek között az elégtelen fehérjefogyasztás és a túl sok finomított szénhidrát vezet az étrendben. Ebben az esetben csökken az epe termelődése, amely a koleszterin lebontásáért és a szervezetből való eltávolításáért felelős.
A szakértő szerint néhány élelmiszer segít kordában tartani a vér koleszterinértékeit.
Az egyik ilyen szuperélelmiszer az áfonya, amely polifenolokban gazdag. Tudományos vizsgálatokkal bizonyították koleszterinszint-csökkentő képességét.
„Hat héten keresztül napi 150 gramm áfonya fogyasztása hat héten át az összkoleszterinszint (hat százalékkal), a rossz koleszterinszint (hét százalékkal) és a trigliceridek (27 százalékkal) jelentős csökkenését eredményezte, míg a „jó” koleszterinszint hat százalékkal nőtt” – osztotta meg Cullen a tanulmány eredményeit.
Elmondása szerint a „jó” koleszterin (HDL) felszívja „rossz” megfelelőjét (LDL) a vérben, és visszaviszi azt a májba, ahol lebomlik és kiürül a szervezetből. A „jó” koleszterin kézzelfogható előnyökkel jár a szív- és érrendszeri egészség szempontjából – foglalta össze a táplálkozási szakember.