Milyen illatúak a hangyák?

Egyesek azt állítják, hogy érzik a hangyaszagot, és ez heves vitát váltott ki az interneten. Egy vírusvideóban az interneten a felhasználók megosztották benyomásaikat: egyikük azt állította, hogy a hangyáknak fűszerillata van, egy másikuknak vegyszerillata, mások pedig nem hitték el, hogy egyáltalán létezik ilyen szag – írta a gismeteo.ru.

Egy nem hivatalos felmérés szerint a válaszadók mintegy 20 százaléka valóban érzi a hangyaszagot, míg a fennmaradó 80 százalék nem érez semmit.

A felmérésben résztvevők a szagot „földesnek” vagy „savanyúnak” írták le, néhányan pedig a rothadó kókuszdió szagához hasonlították.

A 2015-ben végzett kutatás kimutatta, hogy a házi hangya (Tapinoma sessile) metil-ketonokat választ ki, olyan anyagokat, amelyek a kéksajtban is megtalálhatóak. Más hangyafajok, például az ácshangyák és a citronella hangyák védekezésképpen szúrós szagokat bocsátanak ki.

Az azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy egyesek miért szagolnak, mások pedig miért nem, és ez összefüggésben lehet a genetikával vagy a helyi hangyafajokkal.

Elolvasom a cikket