Szabályozza a cukrot, jót tesz a szívnek és a gyomor-bélrendszernek, ráadásul tele van magnéziummal

A chips és a zsemlemorzsa káros nassolnivalónak számít, és nem véletlenül. A földimogyorónak azonban elég sok egészségügyi előnye van. Azonban hátrányai is vannak, és nem csak az allergiások számára jelent veszélyt.

Fedezi a fehérje normát

A fehérje mindenkinek szükséges, aki izomtömeget akar építeni és karcsú alakot szeretne. 100 g földimogyoró akár 25 g fehérjét is tartalmaz. Ez a termék még a vegánoknak is segít kielégíteni a tápanyagszükségletüket.

Az idegrendszere erősebb lesz

Gyakran hiányzik a magnézium a napi étrendből. Pedig ez a nyomelem segíti az idegrendszert, védi az ereket és támogatja a csontok egészségét. 100 g földimogyoró 286 mg magnéziumot tartalmaz, ami a napi érték mintegy 71%-a.

Csökkenti a rossz koleszterint

A földimogyoró egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag. Ennek köszönhetően segít csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet, és egyensúlyba hozza a nagy sűrűségű lipoproteinek, azaz a „jó” koleszterin szintjét. Így a földimogyoró rágcsálnivalóként nagyszerű módja a stroke és a szívroham kockázatának csökkentésére.

Jóllakottságot okoz

A földimogyoróban lévő magas fehérje- és élelmi rosttartalom miatt hosszabb ideig jóllakott maradhat. A benne lévő zsírok emésztése is sokáig tart, ami szintén segít meghosszabbítani a jóllakottság érzését.

Az emésztése úgy fog működni, mint a karikacsapás

A rostban gazdag ételeknek van egy másik előnye is: támogatják az egészséges bélmikrobiomot, és segítik a tápcsatorna működését. A szervezeted gyulladásos szintje csökkenni fog

A mogyoró sok antioxidánst tartalmaz, és ezek a jótékony vegyületek segítenek leküzdeni a szervezetben az oxidatív stresszt.

Szabályozni fogja a vércukorszintjét

A mogyoró magas zsír- és rosttartalma segít szabályozni a vércukorszintet. Tanulmányok szerint a diófélék, köztük a földimogyoró fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és szabályozásában.

A földimogyoró elég kalóriadús: 100 grammonként 622 kcal van benne. Ezért, ha a fogyás a cél, korlátozza kis adagokra.

Vesekövet okozhat

A földimogyoró oxalátokat tartalmaz, és ezek a vegyületek vesekövet okozhatnak az erre a betegségre hajlamos embereknél.

Megemelkedhet a vérnyomása

A sózott földimogyoró sok nátriumot tartalmaz. A magas vérnyomásban szenvedők számára ez a rágcsálnivaló veszélyes lehet. Ha kétségei vannak, jobb, ha sótlan vagy enyhén sózott változatot választ, vagy otthon maga pirítja a mogyorót só hozzáadása nélkül – írja az ETNT kiadványa.

Elolvasom a cikket