Szent Márton-napi Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

Kézműves borászatok borai, ízletes libaételek, kézműveskedés, őszi-téli hangulat, mesék és koncertek várják az érdeklődőket a szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén. A Márton-nap az őszi időszak legismertebb jeles napja. Nyugat-Európa országaiban lámpás felvonulásokkal ünneplik a katonából hittérítő püspökké vált szentet, Magyarországon a gazdasági év lezárását lakomákkal, mulatságokkal ünnepeljük.

A Skanzen Márton-napi rendezvényén érdekességeket tudhatnak meg a látogatók a libakultusz eredetével kapcsolatban, vidám őszi társas munkák légkörébe pillanthatnak bele. A Márton-napi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg a múzeum Kisalföld tájegységében. A programot a Langaléta Garabonciások előadása színesíti, lesz mesemondás és vetítés, történelmi-irodalmi borműhely, őszi csemegék és kézműves termékek vására. A Skanzen Étteremben libaételek várják a gasztronómiai kalandokra vágyókat.

A kézműves foglalkozásokon sok más mellett készíthetnek a gyerekek textil libát és tököt, őszi fülbevalót, termésképet vagy gesztenyéből játékfigurát, de nem maradhat el a lámpások megalkotása sem a fél ötkor kezdődő Márton-napi felvonuláshoz. Az esti Szent Márton nyomába eredő túra mellett gasztronómiai sétán vehetnek részt az érdeklődők. A fenntartható konyhát fókuszba állító túra az őszi-téli ételkészítési és tartósítási eljárások és az ezekhez kapcsolódó tárgyak mellett az ősz ízeit hozza közel a látogatókhoz.

A Skanzen Vigadó színpadán láthatjuk Gulyás László vándormuzsikust, Dóra Áron mesemondót, zenél az ELÁN Zenekar, a Robinson Kruzo Trio, itt lesznek a Dresch Vonósok, az Erdőfű Zenekar és sokan mások. A múzeum portái, házai 16 óráig, a Skanzen Vigadó és a kézműves vásár 18 óráig tart nyitva. A programsorozatot mindkét napon őszbúcsúztató koncert és táncház zárja.

Részletes program itt.

Elolvasom a cikket