Támogatjuk a Balkán felé nyitó cégeket

MH/MTI
2024. október 25. péntek. 13:38

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyarország és a Bosznia-hercegovinai Föderáció közötti üzleti fórumon arról számolt be, hogy a találkozó kiváló lehetőséget nyújt a vállalatközi együttműködések építésére. Elmondta, hogy a részt vevő magyar cégek a maguk ágazatában a világ vezetői közé tartoznak, legyen szó a gépiparról, a környezetiparról, az energetikáról vagy a mezőgazdaságról és az élelmiszeriparról. Kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke az elmúlt években már bőven az 500 millió euró felett stabilizálódott, tehát „nem a szűz hóban kell lépkedni”.

Továbbá kitért arra is, hogy a magyar export legnagyobb részét az agrár-, a gép-, a gyógyszer- és a vegyipari szektor adja, míg hazánk elsősorban fémipari termékeket importál a nyugat-balkáni országból. „Magyarország kormánya a jövőben is minden támogatást megad azon magyar vállalatok számára, amelyek a külgazdasági vállalati stratégiájukban a Nyugat-Balkán irányába kacsingatnak. Különösen számíthatnak ránk azok a vállalatok, amelyek beruházásokat akarnak létrehozni ebben a térségben, de ugyanígy a kereskedelmi célokkal rendelkező vállalatokat is szívesen segítjük” – szögezte le.

Majd megerősítette, hogy a kormány az eddigiekhez hasonlóan jövőre is biztosítani fogja a megjelenési lehetőséget a hazai cégek számára a boszniai Mostarban és Tesanjban tervezett kereskedelmi vásáron. Emellett pedig az Eximbank pénzügyi szolgáltatásai is rendelkezésre állnak a továbbiakban is. Jó hírnek nevezte, hogy a két ország között nincsenek nyitott kérdések. „A politikai szempontból akadálytalan kapcsolatok jelentik a lehetőséget arra, hogy önök egymással itt a mai napon eredményes kapcsolatfelvételt tudjanak végrehajtani” – fogalmazott. Szijjártó Péter a harminckét bosznia-hercegovinai és több mint hatvan magyar cégvezető részvételével megtartott rendezvényen aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ az ismételt blokkosodás felé halad, és hangsúlyozta, hogy ez ellentétes hazánk érdekeivel.

„Mi továbbra is azt szorgalmazzuk, azért próbálunk dolgozni, hogy a következő éveket a konnektivitás, vagyis az összeköttetések határozzák meg a blokkosodás helyett” – mondta. Aláhúzta, hogy Magyarország exportorientált gazdaság, ezért fontos nemzeti érdeke a súrlódásmentes kapcsolódás a nemzetközi kereskedelmi vérkeringésbe. Ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaság tavaly minden nehézség és inflációs nyomás ellenére sikeres évet zárt, ugyanis az export 150 milliárd euró körül alakult, ami azt jelenti, hogy tizenöt év alatt háromszorosára nőtt a kivitel értéke. Illetve üdvözölte, hogy megdőlt a Magyarországra érkező működőtőke rekordja is, 2024-ban nagyjából 13 milliárd eurónyi beruházásról sikerült megállapodásokat kötni. A miniszter végül közölte, hogy a kormány külpolitikai stratégiájában előkelő helyen szerepel a Nyugat-Balkán stabilitása.

„Mi pontosan értjük, hogy mekkora jelentősége is van a nyugalomnak, a fejlődésnek, a stabilitásnak a nyugat-balkáni térségben” – mondta. Majd kijelentette, hogy Magyarország ezért támogatja Bosznia-Hercegovina minél előbbi csatlakozását az Európai Unióhoz. „Ebben a tekintetben van némi hiányérzetünk, hiszen most már eltelt nyolc esztendő azóta, hogy önök jelentkeztek. Érdemi előrelépés még nem történt, viszont még mindig van kettő hónap a soros magyar elnökségből. Még mindig két hónapunk van arra, hogy valahogy előre lökjük ezt a szekeret” – mondta.

Elolvasom a cikket