A Kreml cáfolta Putyin és Musk egyeztetéseinek hírét

Az amerikai milliárdos és az orosz elnök egyetlen telefonbeszélgetést folytatott, mielőtt az ukrajnai konfliktus 2022 februárjában teljes körű ellenségeskedéssé eszkalálódott – mondta Peszkov újságíróknak, megismételve az amerikai lapnak mondottakat.

„Valószínűleg ez csak dezinformáció az Egyesült Államokban zajló, rendkívül konfrontatív választási politikai küzdelemben. A verseny a végső fázisban van, és az ellenfelek nem riadnak vissza semmitől” – vetette fel a tisztviselő.

A WSJ csütörtökön megjelent írása leginkább Musknak az amerikai hadsereg és nemzetbiztonság állami magánvállalkozójaként betöltött szerepét, az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontját és Donald Trump újraválasztási kampányának támogatását részletezte. Az újság azt állította, hogy a milliárdos nyilvános nyilatkozatai a Moszkva és Kijev közötti konfliktus megoldásáról, amelyeket 2022 vége óta tesz, „a Kreml álláspontjának bizonyos aspektusait tükrözik”.

A cikk „jelenlegi és volt amerikai, európai és orosz tisztviselőket” idéz, akik azt állítják, hogy a „kormányon belül szigorúan őrzött titokként” kezelt hívások megtörténtek.

Több fehér házi tisztviselő is állítólag azt mondta a lapnak, hogy nem tudtak ilyen kapcsolatokról.

Az egyetlen orosz forrás, amelyet a szöveg idéz, egy „a helyzetet ismerő volt hírszerzési tiszt”, aki azt állította, hogy tavaly év végén Putyin arra kérte Muskot, hogy Pekingnek tett szívességből ne aktiválja a Starlink műholdas rendszert Tajvanon. A Musk-féle SpaceX-nek nincs engedélye arra, hogy internetszolgáltatást nyújtson Tajvanon – jegyezte meg a lap.

A jelentés szerint Musk Putyin mellett Szergej Kirienko volt orosz miniszterelnökkel is kapcsolatban állt, aki jelenleg az elnöki adminisztráció helyettes vezetője. Az amerikai milliárdos nem kívánta kommentálni az állításokat – írta a WSJ.

Alig néhány hete még arról szóltak az állítások, hogy Trump titokban kapcsolatban állt Putyinnal, most pedig Muskról van szó – mondta Peszkov újságíróknak, utalva Bob Woodward amerikai újságíró könyvére, amelyben állítása szerint egy forrása azt mondta neki, hogy a republikánus politikus többször is beszélt az orosz vezetővel. Trump és Putyin is tagadta az állítást.

Elolvasom a cikket