A magyarok már Amerika születésénél is kiemelkedően fontos szerepet játszottak

MH/MTI
2024. október 26. szombat. 11:02

Fabriczy Kováts Mihály 300 éve született, és az amerikai függetlenségi háborúban esett el.

A Kováts 300 emlékév kiemelt eseményén Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a karcagi születésű katona révén lett ismert az amerikai köztudatban, hogy a magyarság egyik legfőbb karakterjegye a szabadságvágy.

A szintén karcagi származású politikus hozzátette, hogy a magyar szabadságharcos emlékének feltámasztására irányuló törekvés erősíti az amerikaiak és magyarok közötti köteléket.

Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a Fabriczy Kováts Mihály az amerikai magyar diaszpóra identitásának, önmeghatározásának egyik alapja, személye pedig tanúbizonysága az amerikai-magyar kapcsolatoknak, amelyek hátterében az húzódik, hogy mindkét népet erős szabadságszeretet jellemzi.

A diplomata egyben megemlékezett az idén elhunyt ifjabb Koszorús Ferencről, aki a washingtoni magyar közösség fontos tagjaként, az Amerikai Magyar Koalíció egyik alapítójaként egész életében küldetésének tekintette a Fabriczy-örökség megtartását.

Takács Szabolcs szintén megemlékezett az októberben elhunyt nemzetpolitikai államtitkárról, Potápi Árpád Jánosról, akiről azt mondta, hogy munkáját a határon túli magyarok körében és a diaszpórában is komoly elismerés övezte.

Végh Sándor, a Kossuth Házat is működtető Kossuth Alapítvány elnöke az ünnepségen kijelentette, „az új dombormű szimbolikus erővel bír, hiszen emléket állít annak a tagadhatatlan történelmi ténynek, hogy a magyarok már Amerika születésénél is kiemelkedően fontos szerepet játszottak”. „Ha Kossuth volt az amerikai és magyar szabadság iránti vágy közös nevezője, akkor Fabriczy Kováts Mihály volt az amerikai-magyar kapcsolatok origója, az első és egyedüli magyar, aki George Washingtonnal találkozott” – mondta.

A Kováts Mihály Emlékbizottság kezdeményezésére megszervezett ünnepségnek része volt a Fabriczy Kováts Mihály életéről szóló magyar és angol nyelvű kötet bemutatója, amelyen Pintér Zoltán karcagi történész, a Kováts Mihály Baráti Társaság elnöke beszélt kutatásáról. Hasonló munka legutóbb 1982-ben jelent meg.

Smith-Lacey Anna, a megemlékezés társzervezője, a Hungary Foundation igazgatója az emlékünnepségen tartott könyvbemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok függetlenségének közelgő, 250. évfordulója lehetőséget ad arra, hogy az amerikai köztudatban erősítsék Fabriczy Kováts Mihály emlékezetét, azt, hogy mivel járult hozzá az Egyesült Államok szabadságának megteremtéséhez.

A Washington központjában működő Kossuth Ház falán, a Kossuth Lajos emléktábla mellett elhelyezett, Fabriczy Kováts Mihályt lóháton ábrázoló dombormű Györfi Sándor karcagi szobrászművész alkotása. Fabriczy Kováts Mihályra az Egyesült Államokban, Kazimierz Pulaskival közösen, az amerikai könnyűlovasság megalapítójaként emlékeznek.

A magyar katonatiszt születésének 300. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév Karcagon kezdődött, és vasárnap a dél-karolinai Charleston városában zárul, ahol 1779-ben az amerikai függetlenségi háború egyik ütközetében vesztette életét.

Elolvasom a cikket