Az izraeli elnök üdvözölte az „igaz amerikai barátot”

MH/MTI
2024. október 26. szombat. 22:29

„Különösen köszönetet szeretnék mondani nagy barátunknak, az Egyesült Államoknak, amiért igaz szövetségesünk” – hangsúlyozta az államfő a X mikroblogon.

Itamar Bengvír izraeli belbiztonsági miniszter szombaton leszögezte, hogy Izrael történelmi kötelessége az országa lerombolására irányuló iráni fenyegetés megszüntetése.

„Az Irán elleni támadás azért jelentős, mert ez az első csapás Irán stratégiai érdekeinek megrongálásában, és ennek következő szakaszának is kell lennie” – írta a tárcavezető az X-en.

Beni Ganz, a centrista Nemzeti Párt vezetője, aki júniusban lépett ki a kormánykoalícióból, miután részt vett Benjámin Netanjahu háborús kormányában, szintén az X-en üdvözölte a „közvetlen és pontos” támadást, amely új szakaszt nyit az iráni rendszer elleni háborúban.

Az iráni hadsereg az állami televízióban beolvasott közleményében szombaton jelezte, hogy két újabb katonája halt meg az izraeli légicsapásban, így a támadás halálos áldozatainak száma négy – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Az iráni ENSZ-nagykövetség szombaton közölte, hogy az izraeli harci gépek az iraki légtérből támadták Iránt, és az Egyesült Államokat vádolta bűnrészességgel.

„Az iraki légtér az amerikai hadsereg megszállása, parancsnoksága és ellenőrzése alatt van. Következésképpen az Egyesült Államok bűnrészessége ebben a bűncselekményben bizonyos” – írta az X-en az iráni ENSZ-misszió. Irán október 1-jén mintegy 200 rakétát lőtt ki Izrael ellen. Izrael megesküdött, hogy Irán megfizet a támadásért.

Elolvasom a cikket