Korlátozott mértékű károk Iránban

MH/ MTI
2024. október 26. szombat. 13:13

A jelentés szerint az izraeli erők Teherán, Huzesztán és Ilám tartományokban lévő katonai létesítményeket vették célba annak ellenére, hogy Irán korábban arra figyelmeztette Izraelt, kerülje az ország ellen irányuló „kockázatos akciókat”.

Teherán állítása szerint az integrált iráni légvédelmi rendszer sikeresen elhárította a több hullámban zajló hajnali támadássorozatot, amely így csak „korlátozott mértékben” okozott károkat Irán katonai infrastruktúrájában. A légitámadások során két katona áldozatul esett „harc közben” – fűzték hozzá.

Az iráni külügyminisztérium közleményében a nemzetközi jog megsértésének nevezte a katonai célpontokra mért izraeli támadást és hangsúlyozta: „joga és kötelessége megvédeni magát a külső agresszív cselekményekkel szemben”. Hozzátették ugyanakkor, hogy Teherán „elismeri a regionális békével és biztonsággal kapcsolatos felelősségét”.

Az iráni állami média beszámolói szerint hajnalban robbanásokat és légvédelmi tevékenységet lehetett hallani Teherán közelében és a 15-20 millió lakosú főváros központjában is, felvételeket azonban nem mutattak a keletkezett károkról.

A Farsz iráni hírügynökség szerint Teherántól délre és délnyugatra fekvő katonai támaszpontok voltak a támadások célpontjai. Az iráni légügyi hatóság hajnalban lezárta az ország légterét, délelőtt – a légicsapásokat követően – azonban elrendelte a polgári légi közlekedés újraindítását – jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Irán hetek óta készült egy izraeli válaszcsapásra, miután hadserege október 1-jén mintegy kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki a zsidó államra, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért.

Korábban a Tasnim ügynökség egy meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, „nincs kétség afelől, hogy Izrael megfelelő választ fog kapni bármilyen akcióra”.

Az izraeli média beszámolói szerint az Irán ellen szombat hajnalban végrehajtott légitámadás több órán át, több hullámban zajlott, a harci repülőgépek Izraelt fenyegető katonai célpontok, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszerek ellen hajtottak végre légicsapásokat Iránban.

Elolvasom a cikket