Miért változtatták meg a szlovák himnuszt?

Czuppon Réka
2024. október 27. vasárnap. 5:11

A szlovák himnusz új változatának megalkotását Oskar Rózsa zeneszerzőre bízták, aki tagadja, hogy politikai megrendelést teljesítene. Azt mondta, nem tetszett neki a korábbi hivatalos verzió, amely szerinte olyan, mintha egy fúvószenekar adná elő.

„Mindig összerezzenek, amikor valahol a himnuszunk hivatalos verzióját hallom. Amíg a cseh mellett volt hallható, addig működött a kontraszt. Amikor azonban önmagában szólal meg, és nem egy gyakorlott együttes játssza, akkor már-már a komédiával határos. Én belül mindig másként hallottam” – nyilatkozta Rózsa, aki először 2011-ben vette fel a kapcsolatot a kulturális tárcával, de az akkori egyeztetés eredménytelen volt, újra próbálkozott, sikerrel.

A zeneszerző állítása szerint, megtartotta az eredeti zenei mintázatokat, ám a dinamikán változtatott. A himnusz tempóját lelassította. Saját elmondása szerint: „Az elrendezés monumentális, szigorú és fenséges, a végén pedig két meglepetés is van”. A szlovák himnuszban először lesz hallható dúr, vagyis vidám akkorddal a mű végén.

Az új zenei mű dallamát egy 120 tagú szimfonikus zenekar, egy nagy vegyes kar és két gyermekkórus adja majd elő.

A szlovák kormányon belül sem volt összhang a változtatással kapcsolatban. A Hlas kormánypárt képviselője, Richard Rasi úgy véli, hogy most nem ez a szlovákok legnagyobb problémája, amivel foglalkozni illene. Peter Kmec miniszterelnök-helyettes szerint úgy kellett volna maradnia, ahogy van, Tomás Drucker oktatási miniszter pedig nem látja értelmét a változtatásnak.

A vitára reagálva Oskar Rózsa azt mondta: „Ha jó a himnuszom, tovább fog élni, mint bármelyik kormány. És lehet, hogy a gyerekeim, ha felnőnek, még hallják. „

Az új művet várhatóan január elsején mutatják be a nagyközönségnek

Elolvasom a cikket