Szent Márton nap

MH/ MTI
2024. október 26. szombat. 16:40

A katonából hittérítő püspökké vált Szent Márton napját Nyugat-Európa országaiban lámpás felvonulásokkal, Magyarországon lakomákkal, mulatságokkal ünneplik – áll a Skanzen pénteki közleményében.

A szabadtéri múzeum Márton-napi rendezvényén érdekességeket tudhatnak meg a látogatók a libakultusz eredetével kapcsolatban, de vidám őszi közösségi munkák légkörébe is belepillanthatnak.

A Márton-napi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg a múzeum Kisalföld tájegységében. A programot a Langaléta Garabonciások előadása színesíti, de lesz mesemondás és vetítés, történelmi-irodalmi borműhely, őszi csemegék és kézműves termékek vására, a Skanzen Étteremben pedig libaételek várják a látogatókat.

A kézműves foglalkozásokon sok más mellett készíthetnek a gyerekek textillibát és tököt, őszi fülbevalót, termésképet vagy gesztenyéből játékfigurát, de nem maradhat el a lámpások megalkotása sem a délutáni Márton-napi felvonuláshoz.

Az esti Szent Márton nyomába eredő túra mellett gasztronómiai sétán is részt vehetnek az érdeklődők. A fenntartható konyhát fókuszba állító túra az őszi-téli ételkészítési és tartósítási eljárások, és az ezekhez kapcsolódó tárgyak mellett az ősz ízeit viszi majd közel a látogatókhoz.

A Skanzen Vigadó színpadán mások mellett fellép Gulyás László vándormuzsikus, Dóra Áron mesemondó, az ELÁN Zenekar, a Robinson Kruzo Trio, a Dresch Vonósok és az Erdőfű Zenekar.

A múzeum portái, házai 16 óráig, a Skanzen Vigadó és a kézműves vásár 18 óráig tart nyitva.

A programsorozatot mindkét napon őszbúcsúztató koncert és táncház zárja.

Elolvasom a cikket