Valóban létezik a „férfiinfluenza”?

Széles körben elterjedt nézet, hogy a férfiak nehezebben viselik az influenzát, mint a nők, és eltúlozzák a tüneteiket. De vajon valós-e ez a „férfibetegség” jelenség? AChampionat.com közölt erről információkatírja a Sports.kz.

A kutatások azt mutatják, hogy valóban vannak nemi különbségek a fertőzésekre adott immunválaszokban. Az Annual Review of Immunology című folyóiratban megjelent áttekintés szerint a nőknek általában kevesebb vírusfertőzésük van, és erősebb az immunválaszuk. A fertőzések során magasabb az antitesttermelésük és alacsonyabb a vírusterhelésük, ami magyarázatot adhat a férfiakhoz képest kevésbé súlyos tünetekre – írja a Sports.kz.

Egyes tudósok azonban úgy vélik, hogy a férfiak talán túlbecsülik a tüneteik súlyosságát. A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmányban 1700 megfázásos férfi és nő vett részt. Kiderült, hogy a férfiak valójában mintegy 6 százalékkal jobban túlbecsülték a tüneteiket, mint a nők.

Emellett egyes szakértők szerint a férfiak, amikor megbetegszenek, túlreagálják a betegséget. A különböző sztereotípiák miatt nem sietnek orvosi segítségért, és nem veszik túl komolyan a tüneteiket, ami veszélyes tendencia.

Elolvasom a cikket