A nőfaló színészkirály viszonyai kiskorú lányokkal

„Akkor sem mennék oda vissza, ha Jézus lenne ott az elnök” – mondta minden idők egyik legnépszerűbb színésze, Charles Chaplin 1952-ben, amikor családjával Londonba utazva a Queen Elizabeth hajó fedélzetén értesült arról, hogy kiutasították az Egyesült Államokból. Az 1912 óta Amerikában élő és dolgozó, akkor már világhírű Chaplin kiutasításának az oka a botrányos, fiatal nőkkel való kapcsolatai és liberális és baloldali nézeteit voltak.

Mildred Harris volt Chaplin első felesége

Mildred Harris volt Chaplin első felesége

Fotó: AFP/Photo12/7e Art/Tiffany Productions

A némafilm vígjátékok sztárja 29 éves volt, amikor elcsábította a 16 éves, korábban gyerek színésznő Mildred Harrist, aki az állította, hogy állapotos lett. Hogy elkerülje a botrányt feleségül vette a fiatal lányt, aki viszont csak egy évre rá szülte meg gyermeküket, aki három napra rá meghalt. Erre Chaplin elhagyta első feleségét, aki lelki bántalmazás és hűtlenség miatt 1920-ban elvált tőle, s százezer dollárt kapott az akkor 18 éves Harris vigaszul.

Chaplinnek pedig egy újabb tinédzser lett a kedvese. A nagy sikerű A kölyök című forgatásán ismerkedett meg 1920-ban a 12 éves Lillita Louis MacMurray-vel, akit felkarolt, és segített neki abban, hogy színésznővé válhasson. Még a nevét is megváltoztatta Lita Greyre. Állítólag 1924-ben kerülhettek közeli viszonyba, amikor a lány még csak 15 éves volt, míg Chaplin 35. Gray hamarosan állapotos lett és mivel Chaplint bebörtönözhették volna, mert szexuális kapcsolatot létesített egy kiskorúval, a botrány elkerülése érdekében titokban összeházasodtak Mexikóban.

Charlie Chaplin (Charles Chaplin), és Lita Grey

Chaplin egy vagyont fizetett Lita Greynek a váláskor

Fotó: AFP/Photo12/Archives du 7eme Art

Két gyermekük született, de a házasságuk nem tartott sokáig, Lita Grey 1927-ben adta be a válási papírokat, ezekben azt írta, a férje számtalanszor megcsalta, bántalmazta és perverz szexuális tevékenységekre kényszerítette.

Ebbe a válásba az akkor már világhírű színész beleőszült. A még nagyobb botrány elkerülése miatt Chaplin 850 ezer dollárt fizetett a feleségének – aminek mai értéke több mint 16 milliárd forint – ez volt Hollywood legdrágább válása abban az időben.

Ez sem vette el a kedvét a kis embernek a kalandoktól, több botrányos kapcsolata, apasági pere után 54 éves korában megismerkedett az amerikai drámaíró Eugene O’Neill 17 éves lányával, Oonával.

A Nobel-díjas író – aki csak hat hónappal volt idősebb Chaplinnél – a 36 éves korkülönbség miatt ellenezte kapcsolatukat, de a faital lány valósággal bálványozta az idősödő férfit, mindegy volt, hogy a legújabb forgatókönyvéről mesélt, vagy az időjárásról, a lány itta minden szavát.

Amikor 1943-ben Oana O’Neill 18 éves lett, Chaplin feleségül vette, s ez a kapcsolata – hűtlensége ellenére – tartós lett.

A házasságot követően O’Neill feladta színészi karrierjét. Chaplinnel nyolc közös gyermekük született – három fiú és öt lány –, és haláláig házasok maradtak.

Charlie Chaplin (1889-1977), angol színész és rendező, feleségével, Oonával (1925-1991). Párizsban, 1954 októberében

Charlie Chaplin (1889-1977), angol színész és rendező, feleségével, Oonával (1925-1991). Párizsban, 1954 októberében

Fotó: AFP/Roger-Viollet/

A színészkirály egyik lánya, Geraldine azt nyilatkozta, nem úgy látta őt otthon, mint a képernyőn. „Az apám otthon nem Charlie Chaplin volt. Tudtam, hogy ugyanaz a személy, de semmiben nem hasonlítottak. De amikor vendégek jöttek, s apámnak közönsége volt, egyből Charlie Chaplinné változott, egy másik emberré.”

Az Oscar díjas színész, a nagy nőcsábász életének 89. évében, 1977. december 25-én halt meg a svájci Corsier-sur-Vevey-ben. Chaplin százmillió dollárt hagyott az özvegyére, többet, mint korábbi válásaikor fizetett korábbi feleségeinek.

Elolvasom a cikket